Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У приміщенні Щирецької ТВК не було печатки комісії та виборчої документації

Впродовж дня Щирецька ТВК не працювала, пояснивши ОПОРІ, що напередодні прийняла відповідне рішення. Після прибуття знімальної групи Львівської філії суспільної телекомпанії та спостерігачки ОПОРА, які хотіли ознайомитися з відповідним рішенням комісії, голова Щирецької ТВК Анна Новак відчинила приміщення комісії. Про це повідомили в ОПОРі.

Проте одразу надати для ознайомлення присутнім спостерігачам та журналістам виборчу документацію не змогла. У сейфі зберігалися тільки документи від 27 жовтня 2017 року про передачу виборчих бюлетенів ДВК.  Інших документів та печатки у сейфі не було.

Попередньо були намагання усунути спостерігача та журналістів з приміщення ТВК. Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА склала акт про виявлене порушення та за фактом звертається в поліцію.

Печатку дільничної виборчої комісії голова комісії принесла з дому та почала проставляти її на підписані раніше секретарем документи та підписувати їх. Попередньо прийняті рішення комісія до цього не оприлюднювали на дошці оголошень.

Під час оформлення заяви в поліцію, зустрічну заяву написала і голова комісії, мотивуючи тим, що спостерігачка не має права ознайомлюватися з відповідними документами та своїми діями перешкоджає роботі комісії.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 12 Порядку виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток територіальних і дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого  Постановою Центральної виборчої комісії  від 1 вересня 2015 року № 212, під час виборчого процесу печатки територіальних та дільничних виборчих комісій зберігаються у сейфах (металевих шафах) у приміщенні відповідної виборчої комісії.

Згідно з частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ