Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Шевченківському гаю реконструюють дах на одному з найбільших музейних об'єктів

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького триває реконструкція даху на одному з найбільших музейних об'єктів - стодолі зі с. Либохора Турківського р-ну (др. пол. ХІХ ст.). Про це йдеться у повідомленні на сторінці Музею у Фейсбуці.
1/3

"Стодола з Либохори - це не просто цінна архітектурна спадщина, вона слугує як фондосховище для окремих музейних експонатів, тож потребує нагальної уваги. Саме зараз наша пряма місія зберігати неймовірно багату традиційну культуру актуальна та ясна як ніколи.

Минулого року, в рамках благодійного проєкту "Об'єднуємо друзів Музею", ми оголосили збір коштів для відновлення її даху. Цьогоріч, завдяки нашим численним меценатам і спонсорам, Музей розпочав проведення робіт.

Лише уявіть, для того щоб повністю відновити її дах майстрам необхідно встановити біля 49 тисяч ґонтин - смерекових дощечок, що формують щільне покриття", - сказано у повідомленні.

Довідка:

Будівля стодоли зі с. Либохора - один з найкращих зразків бойківського господарського будівництва. 

1/3

Прихідська стодола зі с. Либохора Турківського району Львівської області (друга половина ХІХ ст.) не тільки відповідає усім правилам бойківського господарського будівництва, але за доброякісністю складання зрубу і, перш за все, монументальністю високого, шатровидного даху може рахуватись одним з його найкращих зразків.

Типовим для бойків є внутрішнє планування – стайня / стодола / стайня / дровітня / на всю довжину задньої стінки полівня. Розміри будівлі 18 * 7 метрів. До Музею її придбали у липні 1973 року.

Стодола – чудовий зразок бойківського заможного господарства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ