Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У січні всі загальнонаціональні радіостанції виконали мовні квоти

У січні Національна рада здійснила цілодобовий моніторинг 15 загальнонаціональних радіостанцій щодо дотримання визначених законодавством мовних квот – ведення передач державною мовою, обсягу пісень українською мовою і пісень офіційними мовами Європейського Союзу.

Результати щомісячного моніторингу радійників на засіданні представила членкиня Національної ради Олена Ніцко.

Національна рада перевірила ліцензіатів на дотримання частин другої, третьої і п’ятої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до яких в ефірі мовників добовий обсяг ведення передач державною мовою має становити ≥60%, пісень українською мовою – ≥ 35%. Для радіостанцій із переважною більшістю пісень офіційними мовами Європейського Союзу обсяг україномовних пісень встановлено ≥ 25%.  

На засіданні Олена Ніцко повідомила, що за результатами моніторингів Національної ради всі радіомовники стабільно забезпечують в ефірі обов’язкову частку державної мови.

Вона також відзначила, що згідно з останніми даними в загальнонаціональному радіоефірі спостерігається переважно позитивна динаміка щодо змін обсягу звучання української. Приміром, порівняно з попереднім звітним місяцем – груднем 2020 року – обсяг ведення передач державної мовою зріс у половини мовників. Найбільше у «Hit FM» і «Пятница» – в обох на 12%. Таким чином, кількість мовників зі 100-відсотковим звучанням передач українською налічує нині сім радіостанцій: «Країна ФМ», «Українське радіо», «Наше радіо», «Радіо Промінь», «Радіо Культура», «Ретро», «Hit FM».

Добовий обсяг звучання пісень українською мовою найбільше зріс у «Радіо Промінь» – на 9%. Найнижчий обсяг пісень і передач державною мовою у січні фіксувався в ефірі «Русское радіо – Україна».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ