Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Сприні відзначать 72-річчя створення Української Головної Визвольної Ради

У неділю, 10 липня, у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені Президента УГВР Кирила Осьмака відбудеться відзначення 72-річниці створення Української Головної Визвольної Ради. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Святкування розпочнеться з автопробігу «повстанським маршрутом» від Площі Пам’яті з міста Самбора до села Сприні, опісля відбудеться спільна молитва за загиблими борцями за волю України, урочисте віче та святковий концерт.

Крім того, у програмі передбачено нагородження команд учасників військово-спортивної патріотичної гри «Ігри нескорених», покладання квітів до пам’ятника засновникам УГВР та демонстрація військової справи від військових частин Самбірщини. Також учасники заходу зможуть оглянути експозиції у музеї-криївці, почути спогади учасників національно-визвольної боротьби і покуштувати військову польову кухню.

11–15 липня 1944 р. поблизу с. Сприня (нині Самбірського району на Львівщині) відбувся Перший великий збір українських політичних організацій, які сформували тимчасовий парламент України – Українську Головну Визвольну Раду (УГВР). Ініціатором створення УГВР виступило командування УПА на чолі з Романом Шухевичем та керівництво ОУН(б). Учасники установчих зборів схвалили демократичні засади державно-політичного устрою та соціально-економічну програму побудови України, які були відображені у таких документах як “Платформа УГВР”, “Універсал” та “Тимчасовий устрій УГВР”.

Під час зібрання поблизу с. Сприня був затверджений текст присяги воїнів УПА, яка проголошувалася єдиною збройною силою українського народу. УГВР була визначена “верховним органом українського народу”, що координував діяльність політичних центрів, керував визвольною боротьбою і визначав напрямки української державної політики, а також репрезентував український народ та його державницькі змагання на зовнішньополітичній арені. Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ