Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стебнику волонтери облаштовують мініпритулок для бездомних тварин

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/4
З нагоди дня захисту тварин, волонтери Стебника розповідають, як піклуються про безпритульних чотирилапих друзів, та які заходи вживають в громаді задля вирішення цієї проблеми.

4 жовтня відзначають Всесвітній день захисту тварин. Його заснували майже сто років тому, з метою нагадування важливості ролі тваринного світу в балансі світової екосистеми, захисту тварин та запобігання жорстокому поводженню з ними.

Як зазначає зоозахисниця з 20-річним стажем, стебничанка Наталія Петрицин, – проблема безпритульних тварин накопичувалась роками, через відсутність належної відповідальності на законодавчому рівні.

Допоки не запрацювала програма системної стерилізації безпритульних собак та котів – кількість тварин-безхатьків лише зростала. Відповідно серед них була й велика кількість поранених, скривджених та хворих тваринок, дбати про яких самим волонтерам часто було не під силу.

Робота зоозахисників полягала в тому, що вони підгодовували безпритульних тварин в місцях їх скупчення, опікувались хворими собаками та кішками, влаштовуючи їм тимчасову перетримку, або ж забирали їх до власних домівок.

"Завдяки програмі, яка реалізовувалась в нашій громаді, нам вдалось безкоштовно простерилізувати бездомних тварин. Це допомогло вирішити важливу проблему – зупинити зростання кількості бродячих собак та кішок на вулицях міста. Тепер завдання номер один – належно дбати про тих тваринок, які не мають господарів" – розповідає Наталія Петрицин.

Волонтерка багато років працює над цим, – власними силами та з залученням друзів, які підтримують та допомагають жінці втілювати нові ідеї.

Так Наталі вдалось самотужки облаштувати в Стебнику своєрідний притулок для бездомних собак. На земельній ділянці за містом збудували вольєри для тварин, в яких станом на сьогодні проживає вже 14 бездомних собак. Ще дев’ять собак живе на дачній ділянці волонтерки.

Частина тварин – не місцеві. Їх евакуювали з Харківського притулку, з-під обстрілів. Цими тваринами тепер також опікуються у Стебнику.

Роботи з облаштування вольєрів та багаторічна турбота про бездомних тварин – річ недешева. Однак жінка зізнається – по-іншому просто не може. Хвилюється лише про одне, аби з часом на земельну ділянку не зазіхнули інші люди, адже узаконити користування нею волонтерці досі не вдалось.

Наразі ж в притулку продовжуються роботи з облаштування додаткового вольєра, в якому зможе проживати ще шість собак. Окрім них жінка опікується й кішками, які також в силу різних обставин залишаються без господарів, або потерпають від людської жорстокості.

Таких тварин є чимало – не лише в Стебнику, чи Дрогобицькій громаді загалом. В той час як чуйних людських сердець, які готові допомагати чотирилапим друзям – часто бракує. Особливо сьогодні, в часі війни, коли побільшало й людських бід.

Волонтери переконують – такі тваринки наділені здатністю щирої любові і відданості тим, хто їх прихистить. Відтак радіють кожній тваринці, яку вдається прилаштувати в добрі руки.

Такі випадки бувають, коли мова йде про молодих кошенят чи цуценят. Та, на жаль, більшість бездомних тваринок роками залишаються без господарів. Волонтери скеровують свої зусилля на турботу про них. Та завдання кожного з нас – підтримати їх в цій непростій місії. Адже турбуючись про тварин ми демонструємо цивілізованість та свідомість нашого суспільства та те, що українці – нація людей з великими та добрими серцями.

Довідково: день захисту тварин відзначають щорічно, 4 жовтня, в усьому світі, починаючи з 1931 року. У цей день проводяться інформаційні заходи та акції, які привертають увагу людства до проблеми вимирання та страждання тварин від дій людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ