Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрию освятять один з найбільших храмів Галичини

12 липня 2006 року, на п'ятнадцятиліття заснування Стрийської парафії, відбудеться відкриття нового храму Святих Апостолів Петра і Павла у м. Стрий. Про це повідомив прес-секретар Стрийської єпархії о. Павло Худ.

Фундамент майбутнього храму закладений ще у квітні 1992 року. Від часу утворення Стрийської єпархії в листопаді 2000 року ця церква є шостою з числа збудованих та освячених до сьогодні церков у Стрийському районі. Ще сім храмів району перебувають у стадії будівництва. Всього ж за цей період у Стрийській єпархії було освячено близько двадцяти храмів.  
Проект церкви у Стрию є поєднанням старої дерев'яної архітектури бойківських церков та елементів візантійської архітектури. За словами Миколи Прокоповича, автора цього проекту, церква не має бань і є шатровою, що характерно для бойківської архітектури. Водночас деякі елементи зовнішніх форм храму, зокрема багато її завершень на зразок Софії Київської, притаманні візантійській архітектурі.   
Як зазначив о. Роман Яців, душпастир парафії Святих Апостолів Петра і Павла у Стрию, закриті галереї навколо центральної частини храму дозволяють вірним молитися також в партері церкви. Три окремі приміщення (нави) в архітектурі храму можуть бути трьома повноцінними церквами з окремим престолами та іконостасами. 
Проект нової церкви у Стрию також передбачає цокольне приміщення. В ньому буде розташований актовий зал на шістсот місць, трапезна на двісті місць, чотири класи та бібліотека.
Чин освячення нового храму розпочнеться о 12:00 год. Після цього буде відслужено Божественну Літургію.
 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ