Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У центрі НЕЗЛАМНІ готується до протезування 37-річний захисник

37-річний воїн Роман Сирота втратив на фронті ногу і зараз відновлюється після поранення в Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові. Захисник мріє стати на протез та здійснити пішу прогулянку історичним центром Львова. Про це інформує ЛМР.
Фото: НЕЗЛАМНІ

Роман Сирота – киянин, продавець-консультант за професією, ще на початку повномасштабного вторгнення пішов до війська добровольцем. Спершу боронив від окупантів підступи до столиці, а згодом воював уже на сході: на Лиманському та Бахмутському напрямках. На останньому торік у листопаді Роман і отримав важке поранення, коли посеред ночі ворог поцілив по позиціях з автоматичного гранатомета.

Боєприпас приземлився біля Романа і осколки гранати посікли йому ногу. Він самостійно наклав собі турнікет. Утім, евакуюватися не міг – працювали ворожі дрони. Водночас розумів, що зі світанком шанси вибратися ще мізерніші. На щастя, здійнявся туман, який паралізував роботу ворожих безпілотників, і поранений боєць зміг вийти з окопу і рушити до точки евакуації. Стрибав, повз, а коли вже не міг, то тягли побратими – просто за лямки бронежилета.

До стабілізаційного пункту Романа доправили лише через 7 годин після отримання поранення. Турнікет надто довго пробув на нозі. Кінцівку довелося ампутувати. Боєць каже, що був до цього морально готовий.

Після лікування у Дніпрі та Києві, на реабілітацію Романа скерували до Львова, у центр НЕЗЛАМНІ. Спершу наш пацієнт дуже потерпав від фантомного болю. Таке часто трапляється після ампутацій. Річ у тім, що мозок подає неправильні сигнали і людина продовжує відчувати фізичний біль у кінцівці, якої вже немає. Фантомні болі лікуються за допомогою психотерапії, фізичної терапії та медикаментів.

Ось що розповідає Роман про поточні результати лікування: «Я не міг робити нічого – навіть нормально заснути. Фантомні болі я спочатку відчував на 8 балів з 10. Нині ж – лише на 2 бали. Терапія, яку надають мені тут спеціалісти, допомагає».

Попри втрату ноги, біль, тривале лікування та реабілітацію, Роман ні про що не шкодує. Впевнений, що його вибір у березні 2022 року був єдино правильним. «Якби я знав на початку війни, що втрачу ногу, я б все одно пішов воювати», - каже він.

Захисник дуже хоче якнайшвидше отримати протез. Каже, що раніше йому ніколи не випадала нагода побувати у Львові. Тож, коли опанує ходьбу на штучній кінцівці, найперше піде на екскурсію. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

 


Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/medicine/300187-u-tsentri-nezlamni-vidnovliuietsia-ta-hotuietsia-do-protezuvannia-37-richnyi-zakhysnyk

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ