Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Яворові демонтували пам’ятник 10-й річниці Незалежності України

В місті Яворів на Львівщині демонтували монумент у формі кулі з хрестом, який урочисто відкривали на святкуванні 10-ї річниці Незалежності України. Про це повідомили кореспонденти Yavir.Net

Вчора, 15 серпня, в часи, коли у Яворівському районі готуються до святкування 26-ї річниці Незалежності України, в районному центі на перехресті двох центральних вулиць міста Яворова, Івана Франка та Осипа Маковея, за усною вказівкою міського голови – Павла Бакунця, було демонтовано пам’ятник «10-й річниці Незалежності України», йдеться в повідомленні Yavir.Net​. 

Цей пам’ятник був урочисто відкритий 24 серпня 2001 року за участи місцевих священників, перших керівників району та міста Яворова, офіційної делегації з республіки Польща та громади району.

П’ятиметровий пам’ятник «10-й річниці Незалежності України», у формі кулі, на якій зображено карту України із зазначенням столиці України, найбільшого міста на заході України - Львова та Яворова. На ньому були також вкарбувані слова: «Держава горде ім’я якій Україна, є і буде вічно», а на вершині пам’ятника був встановлений Хрест. 

Тоді, у 2001 році пам’ятник був урочисто освячений священниками всіма релігійних конфесій Яворова, було організовано символічний виступ 10-и річних дівчат, які символізували молоду державу, а на завершення воїни тодішньої 24-ї механізованої дивізії ім. Данила Галицького під командуванням генерал-майора Борискіна урочисто промарширували вздовж памятника.

Ініціатором встановлення пам’ятника був тодішній голова Яворівської РДА Степан Лукашик. Фінансування здійснювалось з районного та міського бюджетів.

Як заявила керуючий справами Яворівської міської ради Наталія Тернова, на сьогоднішній день в міській раді немає жодного рішення чи розпорядження щодо демонтажу чи реконструкції даного пам’ятника. Секретар Яворівської міської ради Ольга Созанська, відмовилась прокоментувати демонтаж пам’ятника в центральній частині міста.

Перший заступник голови Яворівської РДА Ігор Рак повідомив, що до Яворівської районної державної адміністрації, а також до головного архітектора Яворівського району Любомира Новосільця стосовно демонтажу пам’ятника «10-й річниці Незалежності України» ніхто усно або письмово не звертався. Те саме повідомив заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх.

По даному факту демонтажу пам’ятника «10-ї річниці Незалежності України» із формулюванням крадіжка пам'ятника до Яворівського відділу поліції звернувся депутат Яворівської міської ради Володимир Поставитюк та громадський активіст Юрій Кенцало.

Працівники поліції проводять перевірку та вирішують питання щодо порушення кримінального провадження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ