Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Учасники молодіжної делегації з Польщі посадили біля пам’ятника митрополитові Андрею магнолію

Перед від’їздом у Львів польська молодіжна делегація із ґміни Кольбуди, що належить до Ґданського повіту Поморського воєводства, посадила біля пам’ятника митрополитові Андрею в місті Яворові магнолію.

Як передає сьогодні, 29 жовтня, власкор Гал-інфо, тридцяторо юних поляків разом із однолітками з Яворова вклонилися пам'яті митрополита Андрея біля його монументу.

Відтак, польські та українські школярі посадили в сквері Шептицького, що в середмісті Яворова, магнолію, таким чином віддавши пошану пам’яті Українському Мойсею, 75-ті роковини смерті якого Львівщина молитовно вшановуватиме 1 листопада.

За словами заступника міського голови Яворова Ігоря Грабовського, ця магнолія – символічна, бо є яскравим свідченням тому, що дитяча щирість кордонів не знає.

«Коли станете дорослими й приїжджатимете вже зі своїми дітьми в Яворів, будете милуватися цим деревом і згадувати, як ви його садили», – мовив лідер молодіжного руху на Яворівщині Ігор Грабовський.

За словами старожилів, які були очевидцями цієї акції, тепер Яворів прикрашатиме не лише два червоних буки, привезених із родинного парку Шептицьких – із Прилбич, а ще й – магнолія, подарована митрополитові польськими й українськими дітками напередодні його роковин.

Мешканці Яворова розповіли полякам, що графський палац у Прилбичах, до яких з Яворова – рукою подати, оточував найгарніший на Яворівщині парк: обабіч садиби росли модрини, старі липи, гарний клен, рідкісні рожевоцвіті каштани, оцтове дерево, білий ясен, тюльпанове дерево та червоний бук, про красу якого ходили легенди по всій Галичині. Зі всіх боків садиби з весни до зими цвіли квіти – троянди, гортензії, півонії. Саджанці дерев та насіння квітів замовляли навіть з Парижа. На літо в сад виставляли пальми, араукарію, розквітлі кактуси. Тепер з цього парку родини Шептицьких залишилося лише декілька старих каштанів у Прилбичах та два буки-нащадки в Яворові.

У розмові з власкором Гал-інфо дорослі, які супроводжували молодіжну делегацію із Республіки Польщі в Яворів, Роберт Ашик, Юзеф Квіціньський, Гонората Наґурська, Ізабела Фрачек в один голос заявили про те. Як їм сподобалося це перебування в Яворові.

З їхніх слів, сьогодні вони на два дні вирушають у Львів у вельми гарному настрої. Бо Яворів зустрів молодіжну делегацію із ґміни Кольбуди дуже гостинно.

Польські школярі разом із однолітками з Яворова взяли участь у «Козацьких забавах», які пройшли в спортивній залі ДЮСШ. Було так весело, цікаво, що дзвінкий дитячий сміх радісно розносився на все середмістя. Звичайно, перемогла дружба.

Опісля делегацію з ґміни Кольбуди гостинно зустріли педагоги із опорного закладу «Яворівська СЗШ І-ІІІ ст. ім.. Т. Шевченка», де директором Наталія Вдовенко. Родзинкою події стало декламування «Заповіту» Великого Кобзаря польською мовою дівчинкою із Республіки Польща.

Юних гостей вельми зацікавив вишиваний рушник, який обрамляв портрет Тараса Григоровича Шевченка. Педагог Ганна Маковецька пояснила, що візерунок червоними та чорними нитками – це давня українська традиція. Потім відбулися цікаві майстер-класи.

У програмі візиту польської молодіжної делегації також були відвідини Яворівського райвідділу ДСНС у Львівській області, де їх гостинно зустрів полковник служби цивільного захисту Руслан Іванчишин. Юним гостям яворівські рятувальники навіть дозволили залізти в кабіни пожежних автомашин.

«Будемо раді зустріти у себе на польському Помор’ї юних яворівчан», – наголосив директор школи з Кольбудів (РП) Роберт Ашик.

Нагадаємо, що місто Яворів Львівської області відвідала делегація школярів разом із їхніми наставниками із ґміни Кольбуди, що належить до Ґданського повіту Поморського воєводства. Найперше юні поляки помолилися в костелі святих апостолів Петра і Павла за мир в усьому світі та вклонилися пам’ятникові Івану Павлу ІІ, встановленому на подвір’ї храму.

Такий молодіжний обмін став можливим завдяки підписанню Міжнародної угоди про співпрацю між містом Яворовом та ґміною Кольбуди, ідейними натхненниками якого стали колишній міський голова Павло Бакунець та ексстароста ґміни Кольбуди Лєшик Ґромбаля.

У рамках цієї Міжнародної угоди юні яворівчани вже не раз оздоровлювалися на тренувальній базі, що поблизу Балтійського моря, у ґміні Кольбуди (Республіка Польща). Такі табори польська ґміна – партнер Яворова організовує для дітей з чотирьох країн: Німеччини, Литви, Польщі та України. Яворівська молодь уже має не перший рік ідеальні умови для відпочинку в польському Помор’ї і проводить літні вакації завдяки гарній співпраці між – Яворовом та Кольбудами.

Людмила Шубіна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ