Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна бере участь у міжнародній конференції з фізичної ядерної безпеки

10 по 14 лютого 2020 року у Відні, столиці Австрії, триває конференція Міжнародного агентства з атомної енергії з фізичної ядерної безпеки: підтримка та зміцнення зусиль (ICONS 2020), - інформує прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Делегацію України на ICONS 2020 очолює заступник Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик. Мета конференції полягає у зміцненні глобального режиму з фізичної ядерної безпеки, а також міжнародного співробітництва за цим напрямом.

Така конференція відбувається раз у 4 роки та є важливим заходом у сфері фізичної ядерної безпеки на майданчику Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). У рамках цієї платформи учасники мають змогу виступити з відповідними національними заявами.

Україна повністю поділяє основний принцип щодо відповідальності за забезпечення фізичної ядерної безпеки– кожна держава несе відповідальність за неї. ʺА тим часом, ми підтверджуємо те, що двостороння, регіональна та міжнародна співпраця посилює режим фізичної ядерної безпекиʺ, - розповів Костянтин Чижик.

У зв’язку з цим Україна визнає центральну роль МАГАТЕ у сприянні міжнародної співпраці, у підтримці зусиль Держав виконувати свої зобов’язання із забезпечення фізичної безпеки цивільних ядерних та інших радіоактивних матеріалів.

Ми віримо, що зусилля Агентства з координації міжнародних зусиль у сфері фізичної ядерної безпеки, повинно виконувати три основні завдання:

По-перше, уникнення дублювання та перекривання

По-друге, просувати та сприяти технічному обміну досвідом, знаннями та кращими практиками,

Та по-третє, інформувати країни -члени, відповідно до повноважень, про ядерні та радіаційні технологічні рішення, які технічно здійсненні, економічно життєздатні та сталі.

ʺМи закликаємо держави-члени вжити заходи щодо пом'якшення загроз і зменшення ризиків, що сприятиме підвищенню фізичної ядерної безпеки, включаючи, зокрема, забезпечення захисту ядерних та інших радіоактивних для матеріалів і установок, відповідно до національного законодавстваʺ, - зазначив заступник Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції.

Костянтин Чижик також додав, що Україна спільно з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) підготувала Інтегрований план підтримки фізичної ядерної безпеки на 2019-2021 роки.

“План є важливим інструментом посилення режиму фізичної фізичної ядерної безпеки не тільки в Україні, але і у Європейському регіоні”, - наголосив Костянтин Чижик.

Україна, як країна, яка володіє однією з найбільших ядерних програм, послідовно підтверджує свої наміри у мирному використанні ядерної енергії та забезпечує високий рівень фізичного захисту ядерних матеріалів та ядерних установок, що неодноразово підтверджено МАГАТЕ та нашими міжнародними партнерами.

Зокрема, на ICONS 2020 відбулася зустріч Глави делегації Костянтина Чижика з Генеральним директором МАГАТЕ паном Рафаелем Гросі, де обговорили питання щодо подальшої співпраці із розвитку програм технічної співпраці для підвищення безпеки об’єктів ядерної енергетики.

Ключовим підсумком ICONS 2020 стало прийняття міністерської декларації, яка визначатиме напрямки розвитку співробітництва з метою подальшого зміцнення міжнародного режиму з фізичної ядерної безпеки.

До складу делегації України увійшли представники Мінекоенерго, Постійного представництва України при міжнародних організаціях, Державного агентства з управління зоною відчуження, Інституту ядерних досліджень Національної академії наук, ДП ʺНАЕК ʺЕнергоатомʺ, ДСП ʺОб’єднання ʺРадонʺ, ДСП ʺЦентральне підприємство з поводження з радіоактивними відходамиʺ.

Хочемо відзначити досягнення українського фахівця Євгена Калініченко (ВП ʺЗАЕСʺ ДП ʺНАЕК ʺЕнергоатомʺ), який виграв Міжнародні змагання МАГАТЕ зі створення кращого есе з питань фізичної ядерної безпеки для студентів та молодих професіоналів у співпраці з Міжнародною освітньою мережею МАГАТЕ з фізичної ядерної безпеки за темою ʺПоява технологічних загроз, а також можливостей в галузі фізичної ядерної безпеки в цифровий вікʺ. Вітаємо переможця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ