Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна не завдавала Газпрому прямих збитків, - Кожара

Україна не завдавала ВАТ "Газпром" прямих збитків у зв'язку з закупівлею і споживанням російського газу. Про це заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара в ефірі телеканалу ICTV.

"Якщо мова йде про останні заяви "Газпрому" про те, що Україні виставляється рахунок у 7 мільярдів, я хочу сказати, що Україна ніяких прямих збитків споживанням російського газу і закупівлею не завдавала "Газпрому". Мова йде фактично про газ, не закуплений на сьогоднішній день. Це непрямі збитки або, можна сказати, що це упущена вигода. Тому, я думаю, що і це питання має розглядатися також у контексті переговорів з РФ про реструктуризацію цих збитків та можливість зменшити ціну на російський газ", - сказав Кожара.

На його думку, наразі Україна забезпечила у цьому переговорному процесі певні переваги, "оскільки споживання російського газу різко зменшується".

"Ми шукатимемо можливості, щоб ціна на російський газ була справедлива. Тільки така ціна може бути у взаємовідносинах між двома стратегічними партнерами. І ми сподіваємося, що врешті-решт і ціна на російський газ буде також поступово зменшена", - додав керівник МЗС.

Відповідаючи на запитання про те, чи збирається українська влада через суд розірвати "газові угоди Тимошенко" з Росією, міністр зауважив: "Я думаю, що ми будемо вести переговори, але в будь-якому випадку у нас завжди є можливість домовитися поза судовими процедурами, як стратегічні партнери. Якщо не доведеться, тоді всі механізми, які передбачені міжнародним приватним і міжнародним публічним правом, обидві сторони можуть застосовувати".

Як повідомлялося, 26 січня НАК "Нафтогаз України" повідомила про те, що "Газпром" пред'явив йому рахунок на $7 млрд за недобір газу за підсумками 2012 року. Водночас "Нафтогаз" не має наміру платити вказану суму і розраховує перевести розгляд справи в міжнародний арбітраж.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ