Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Україна не те, щоб вагітна переворотом, але це реально, - політолог

Зважаючи на нестабільність та політичну ситуацію в Україні, не варто відкидати можливості повторення у Києві спроби турецького військового перевороту. Таку думку сьогодні, 18 липня, в коментарі Гал-інфо висловив політолог Віктор Небоженко.
Фото з hvylya.net.

Він наголосив, що з точки зору політології, є кілька шляхів вирішення політичних протиріч.

«Перший варіант – це дострокові вибори. Так роблять у всьому світі. В результаті цього суспільство з владою отримують консенсус щодо цілей та засобів. Другий варіант – це знаменитий український винахід – Майдан. Третій – це переворот.

Переворот може вчинити хтось незадоволений владою або сама влада. Через досить низькі рейтинги Президент Порошенко, як порядний Ердоган, міг би ініціювати спробу перевороту. Після цього можна було б говорити: «Ну що ви? Які вибори? Країна в небезпеці». І усі хором на знак згоди закивали б головами», - сказав політолог.

Віктор Небоженко наголосив на варіанті, коли сама влада робить переворот, щоб опанувати народне невдоволення, заявивши, що не можна робити ніяких виборів. В такому випадку, на думку політолога, про демократію можна забути.

«В Україні переворот цілком можливий. У нас є добровольці і їхня проблематика. У нас є 4 млн одиниць зброї на руках. У нас є нова армія. Так, там поставлені на посади суто угодні президенту генерали, але якщо завтра він зніме з посади міністра оборони, то невідомо, як вчинить міністр. Він або сміливо піде у відставку, або ж спалить адміністрацію президента. Ми вже стали нормальною країною, де все є. Це, звісно, погано, адже у будь-якому випадку будуть жертви серед мирних людей.

Переворот – це завжди нестабільність. Не варто забувати також, що поруч Путін, у якого під рукою заготовлені чотири потенційні диктатори для України. Там і Азаров, і Янукович... Будь-хто з них із задоволенням зайде на четвертий поверх адміністрації президента як гауляйтер України. А звинувачувати за класичним російським сценарієм будуть Америку. Україна не те, щоб вагітна переворотом, але це цілком реально. Чим закінчиться? Сказати важко, адже у нас дуже низька кваліфікація чиновників. Вони можуть професійно красти, а люди, які крадуть, як правило, не вміють роботи перевороти», - підсумував Віктор Небоженко.

Додамо, що політолог на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук дав оцінку подіям в Туреччині, коли військові здійснили спробу перевороту в країні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ