Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна очікує рекомендації від ВООЗ з протидії мавпячій віспі

Україна очікує рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи, що шириться світом. Наразі ситуація не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, пише УНН.

"На даний час ситуація з розповсюдженням віспи мавп не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків. (...) Очікуємо рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи, і разом з МОЗ готуємо відповідні заходи", - зазначив Радуцький у Facebook.

Голова комітету нагадав, що віспа мавп – одна з тем, яка активно обговорюється у світових ЗМІ. Захворювання вже порівнюють з пандемією COVID-19. 

Перший випадок інфікування людини був зафіксований у 1970 році. Хвороба схожа на звичайну віспу, але відрізняється легшим перебігом хвороби.

У небезпеці мандрівники, що повернулись з Африки та ті, хто вживав м'ясо диких тварин або торкався до них. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Інкубаційний період триває від 6 до 16 днів. У людини зазвичай розвивається лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні.

Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.

7 травня у Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ