Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна почувається зрадженою через затягування з безвізовим режимом з ЄС – Reuters

Україна відчуває, що Євросоюз підвів її, не виконавши свою обіцянку щодо скасування короткострокових віз. Розчарування також відображає стривоженість України тим, що західні союзники можуть покинути її в розпал боротьби проти агресії Росії в Криму і в Донбасі. Про це пише Reuters з посиланням на українських чиновників, додаючи, що українські страхи посилилися після низки подій, які потенційно можуть піти на користь Кремлю.

Зокрема такими можуть стати перемога Дональда Трампа на виборах в США і перспектива того, що Франсуа Фійон стане президентом Франції наступного року.

Інформаційна агенція нагадує, що ЄС обіцяв Україні візову лібералізацію після виконання низки умов, серед яких була і боротьба з корупцією. Однак ця обіцянка так і не була виконана, оскільки союз вирішив спочатку розробити механізм призупинки безвізового режиму.

"Український президент і його делегація намагалися зберігати оптимізм на публіці. Але я їх зрозумію, якщо вони повернулися в Київ дещо розчарованими", - сказав колишній генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен. "Я б навіть скажу трохи грубо. Думаю, це якоюсь мірою зрада з боку ЄС, якщо згадати про те, що Україна виконала всі необхідні вимоги для лібералізації візового режиму", - додав він.

Президент Європейської ради Дональд Туск на саміті в Брюсселі говорив українською мовою, жартував разом з президентом України Петром Порошенком і висловлював сподівання, що безвізовий режим буде запроваджений до кінця цього року. Однак, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль сказала Reuters, що європейці не демонструють бажання запроваджувати безвізовий режим.

"Лише постійний тиск і постійне піднімання цього питання може змусити їх рухатися вперед. Може це прозвучить не дипломатично, але ми бачимо повну імпотенцію Євросоюзу і європейських інститутів", - сказала вона.

Як приклад, Зеркаль пригадала, що за кілька тижнів до саміту в Брюсселі Франція і Німеччина порадили українській стороні не чекати позитивного рішення. 

"Коли я спитала, чи вони вважають чесним те, що у багатьох сферах нас дискримінують у порівнянні з іншими, німецький посол в Брюсселі сказав мені: "Життя несправедливе, і вам варто змиритися з цим", - розповіла Зеркаль. Чиновники ЄС публічно підтверджують, що Україна і Грузія достойні візової лібералізації. Однак за лаштунками Німеччина, Франція, Бельгія і Італія гальмують цей процес.

"ЄС розуміє, що в очах України питання безвізового режиму – це питання європейської репутації. ЄС буде старатися зробити все можливе, щоб надати цей режим Україні, опираючись на розуміння цих ризиків", - сказав Reuters неназваний європейський чиновник, який, щоправда, додав, що в Брюсселі "не все обертається навколо України".

У середу, представники країн-учасниць ЄС в Брюсселі обговорять проблему безвізового режиму для українців. Посол союзу в Україні Хьюг Мінгареллі підтвердив, що короткострокові візи будуть скасовані, щойно з'явиться механізм його призупинки. Але ніяких конкретних термінів він назвати не зміг. Тим часом, в Києві розчаровані також рішенням Єврокомісії щодо розширення доступу "Газпрому" до німецького газопроводу OPAL, що дозволить Росії транспортувати більше газу в ЄС в обхід України.

Тим часом, єврокомісар Йоханнес Хан закликав прискорити прийняття безвізу для України. 17 листопада Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу погодив скасування для громадян України шенгенських віз, проте він вирішив, що безвізовий режим запрацює після того, як у Брюсселі узгодять механізм зупинення такого режиму у випадку надзвичайних ситуацій. 

Як повідомлялося, офіційний сайт Європейського парламенту опублікував прогноз дати розгляду механізму призупинення безвізового режиму - це може відбутися 18 січня 2017 року. А на саміті Україна-ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що питання безвізового режиму України має бути вирішено до кінця року.

DT.UA 

Фото - ukrinform.ua
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ