Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна постачатиме газ до Молдови, якщо угоди про транзит з Росією не укладуть

Україна готова надати Молдові газ на час опалювального сезону у разі, якщо не домовиться про новий контракт на транзит газу з Росією, який має почати діяти з 1 січня 2020 року.

Про це повідомив прем’єр-міністр Молдови Іон Кіку під час засідання молдовського уряду передає NewsMaker, - передає Громадське.

"Українська сторона запевнила нас, що готова надати Молдові природній газ та електроенергію, якщо якась із встановлених раніше схем (постачання газу до Молдови — ред.) не буде працювати. У якості виключення, Україна готова надати нам газ. Я впевнений, що до цього не дійде, але хотілося б ще раз підкреслити готовність сусідньої країни надати нам підтримку", — повідомив молдовський прем'єр за підсумками переговорів з українським урядом.

Він зазначив, що обговорив з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком можливості реверсного постачання газу до Молдови, і українська сторона погодилася допомогти Молдові укласти всі необхідні для цього угоди та контракти у найбільш короткий термін.

Зазначимо, що Молдова імпортує газ з Росії в межах контрактів з Газпромом. Однак цей газ постачається до Молдови через газотранспортну систему України. Інших шляхів постачання газу до країни, окрім як через України, немає.

З 1 січня 2020 року транзит російського газу через Україну може припинитися, через те, що тоді закінчується дія контракту між Нафтогазом та Газпромом про транзит. Нового контракту ще не уклали. Без контракту Газпром не зможе постачати газ Молдові і країна може залишитися без газу посеред зими.

Раніше колишня прем'єрка Молдови Майя Сату висловлювала занепокоєння, що з 1 січня країна може залишитися без газу через те, що Україна та Росія не можуть домовитися про нову угоду про транзит.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ