Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна входить до трійки найбільших в світі виробників і експортерів соняшникової олії

В Україні в першому півріччі 2016 року було вироблено 1 млн. 971 тис. тонн нерафінованої соняшникової олії. Про це повідомили аналітики компанії Alliance Capital Management.

Згідно з маркетинговим дослідженням "Ринок соняшникової та сафлорової олії в Україні", проведеного компанією Alliance Capital Management, лідерами виробництва стали наступні області: Одеська (308 тис. тонн), Запорізька (300 тис. тонн), Кіровоградська (252 тис. тонн), Вінницька (201 тис. тонн), Харківська (168 тис. тонн), Дніпропетровська (151 тис. тонн), Полтавська (124 тис. тонн) і Херсонська (114 тис. тонн). Найбільші темпи зростання виробництва було зафіксовано в Дніпропетровській області.

У дослідженні наголошується, що в першому півріччі нинішнього року на українському ринку рослинної олії був реалізований великий інвестиційний проект - компанія Bunge Ukraine (входить в американську групу Bunge і володіє одним з найбільших зернотрейдерів Сантрейд і Дніпропетровським МЕЗ, який випускає соняшникову олію під торговою маркою Олейна) закінчила будівництво та ввела в експлуатацію в Миколаївському морському порту свій другий великий виробничо-перевантажувальний комплекс, що включає в себе масляний термінал і один з найбільших в країні завод з виробництва рослинної олії. Обсяг інвестицій в цей проект склав $ 180 млн. Відкриття заводу в порту дозволить Bunge Ukraine оптимізувати логістичні витрати і тим самим знизити собівартість виробленої продукції, що є великою перевагою на цьому висококонкурентному ринку.

Також, в маркетинговому дослідженні говориться, що в липні 2015 року компанія Allseeds побудувала поряд з портом "Південний" великий маслоекстракційний завод Allseeds Black Sea, потужністю переробки 700 тис. тонн насіння соняшнику на рік. Завод будували 1,5 року. За п'ять років компанія планує збільш потужності переробки насіння на цьому заводі в чотири рази. Обсяг інвестицій в будівництво заводу склали $ 200 млн., а на збільшення потужностей планується витратити ще близько $ 400 млн. Роком раніше Allseeds, з метою скорочення витрат на логістику, побудувала на території порту "Південний" термінал з власною залізничною колїєю і можливістю зберігання 42 тис. тонн рослинної олії. Будівництво тривало 9 місяців, технічний аудит здійснювала голландська компанія Tebodin. На терміналі встановлено обладнання компаній Harburg Freudenberger (Німеччина), Buhler (Швейцарія), Andreotti Impianti (Італія), Westfalia (Німеччина), Bosch (Німеччина), також встановлено енергозберігаюче бойлерне обладнання, яке працює на лушпинні соняшнику, бельгійської компанії Vyncke. Термінал дозволив компанії економити до $ 600 тис. при перевалці 30 тис. тонн рослинної олії в один танкер. Основні характеристики терміналу: резервуари для зберігання - 4 бокси 5000 м куб., 8 боксів 3000 м куб., 3 бокси 300 м куб.; розвантажувальні потужності - автомобільна лінія 3 тис. т в день, залізнична лінія 2 тис. т на добу; відвантажувальні потужності - швидкість портового завантаження 800 т / год, довжина судна до 250 м, ємність навантаження до 100 тис. т. У 2016 році компанія планує збільшити потужності свого елеватора до 120 тис. тонн. Компанія інвестує в це розширення $ 5 млн. Постачальником конструкцій обрана китайська компанія Jiangsu Muyang Group.

Як показує аналіз ринку, Україна входить в трійку найбільших в світі виробників і експортерів соняшникової олії. Світовий експорт соняшникової олії в 2015/16 МР складе 7,48 млн. тонн. З них 4,1 млн. припадає на Україну. Найбільші зовнішні ринки збуту української соняшникової олії в першому півріччі поточного року (в натуральному вираженні): Індія - 29,5%; Китай - 12,6%; Нідерланди - 11%; Іспанія - 9,3%; Італія - 7,4%; Франція - 5,1%; Іран - 3,8%; Єгипет - 2,4%; Туреччина - 2%. Істотно зменшився обсяг поставок української соняшникової олії в Швейцарію (з торішніх 3,7% до 0,1% в нинішньому році) і Малайзію (з 7,2% в 2015 році, до 2% в першому півріччі 2016 року). Останнім часом між українськими та російськими експортерами соняшникової олії розгорнулася серйозна конкурентна боротьба за ринки збуту Туреччини, Єгипту, Китаю і ЄС.

Найдорожча соняшникова олія вирушила в Монако, Індонезію, Японію і Камбоджу, а найдешевша в Індію, Марокко, Іспанію та Китай. У першому півріччі 2016 року найбільшими експортерами соняшникової олії були компанії (в натуральному вираженні): Юнігрейн (Кернел) - 21,2%; Каргілл (Cargill) - 8,4%; Миронівський завод з виробництва круп і комбікормів (Миронівський хлібопродукт) - 6.5%; Сантрейд "(Bunge) - 5,1%; Дельта Вілмар СНД (Wilmar International Limited) - 2,9%; Автоматика. Системи. Комплекси - 2,9%; Олсідз Капітал Україна (Allseeds) - 2,3%; Серна ( Glencore) - 2%; вінницька компанія Агроінтер - 2,2% і одеська Бессарабія-Агро - 1,9%.

Найдорожчу соняшникову олію на зовнішній ринок відправила миколаївська компанія Компакт-Сервіс та одеські компанії Морська шипчандлерська компанія Кондор і Марко ЛТД. Найдешевше масло експортували ВКФ Зовнішснаб (Дніпропетровськ), ГВС Плюс (Бровари, Київська обл.) І Запорізький оліяжиркомбінат (Запоріжжя).

Що стосується імпорту соняшникової олії, то його обсяг досить незначний і практично всі поставки, як і в минулому році, були з Росії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ