Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна втретє відзначатиме День відповідальності людини

19 жовтня в Україні втретє відзначатимуть День відповідальності людини, ініційований Фондом родини Богдана Гаврилишина та офіційно затверджений Верховною Радою влітку 2021 року на державному рівні.

Передусім День відповідальності людини має на меті згуртувати суспільство, сприяти його трансформації завдяки відповідальним діям кожного. Крім того, цей день – данина пам’яті видатного українця, візіонера, співзасновника Всесвітнього економічного форуму в Давосі, очільника Міжнародного інституту менеджменту в Женеві Богдана Гаврилишина.

Декларація відповідальності людини – ціннісна основа Дня

Богдан Гаврилишин є автором Декларації відповідальності людини. Це документ із 15 пунктів про відповідальність на персональному, міжособистісному рівні, у ставленні до свого міста, країни та світу.  На думку Богдана Дмитровича, саме індивідуальна відповідальність кожного члена суспільства на всіх рівнях може забезпечити виконання Загальної декларації прав людини, затвердженої Генасамблеєю ООН 1948 року. 

Декларація відповідальності людини побачила світ у 2014 р., коли незалежна Україна долала свої перші випробування «вогнем і мечем». Боротьба за демократичні цінності під час Євромайдану стала точкою неповернення та показала всьому світу, що українці готові брати відповідальність за своє майбутнє. Цінності, що почали формуватися під час Євромайдану та ще дужче проявлятися в час війни: гуртування заради ефективності й порятунку життів; сміливі вчинки через відповідальність; безкомпромісна боротьба з несправедливістю – активували ці перетворення, що тривають і досі. Богдан Гаврилишин зазначав, що це «болюча трансформація нації, цінностей та поведінки» і додавав, що саме цим Україна має ділитися зі світом – своїм унікальним досвідом.

День відповідальності людини – основа суспільних змін 

Україна – перша країна у світі, що відзначає День відповідальності людини на державному рівні. Що це означає для нас сьогодні, під час повномасштабної війни з росією? Те, що попри виклики, які постали з розгортанням воєнних дій, саме усвідомлення відповідальності за власне майбутнє дарує сили для подальшої боротьби.

Відповідальність починається з кожного із нас. У цьому питанні не існує дрібниць та малих кроків, немає «неважливо» та «байдуже». Будь-яка відповідальна дія: чи то придбана для військового кава, чи допомога батькам, отримання гранту на розвиток бізнесу, чи підписання петиції про перейменування вулиці в рідному місті – є кроком до позитивних змін. А об’єднавши сотні-тисячі відповідальних вчинків кожного, ми не лише здатні вдосконалити власну особистість, допомогти країні, а й змінити світ на краще. 

Маріанна Єлейко, голова Фонду родини Богдана Гаврилишина, ділиться думками про День відповідальності: «Богдан Дмитрович зазначав, що Декларація відповідальності людини створена, щоб «оживити цінності свободи, людської гідності, верховенства права та соціальної справедливості». Тож віримо, що врешті про День відповідальності людини та про Декларацію знатимуть не лише в Україні, а в усьому світі. Адже першочергова мета цього дня – заклик до переосмислення відповідальності як базової цінності кожної людини та основи наших щоденних вчинків». 

День відповідальності людини – нагода для рефлексії та дій. Це час, коли ми запитуємо себе, які кроки можемо зробити, щоб змінити наше життя на краще. Цей день нагадує нам, що всі ми є частиною спільноти і кожна наша відповідальна дія є кроком до великих змін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ