Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Узбецького журналіста звільнили після 9 років тюрми: заявляє про тортури

3 лютого звільнили 56-річного узбецького журналіста і правозахисника Ділмурода Сайїда. Після дев’яти років ув’язнення він заявив, що зазнавав тортур у тюрмі, повідомило Радіо Свобода.
uzxalqharakati.com

Сайїд заявив Радіо Свобода, що вдячний активістам, журналістам і правозахисним групам, які вимагали його звільнення. «У ці дев’ять років я відчував різного виду тиск, зокрема психологічні і фізичні тортури», – сказав журналіст після звільнення.

Правозахисники називають його одним із політичних в’язнів, звільнених із приходом до влади в Узбекистані президента Шавката Мірзійоєва в 2016 році після смерті Іслама Карімова, який правив Узбекистаном близько 27 років.

Незалежний журналіст і член правозахисної організації «Езґулік» («Співчуття») перед арештом був відомий своїми статтями із критикою економічної і соціальної ситуації в Узбекистані. У 2009 році його арештували за звинуваченням у шахрайстві і підробці документів, а пізніше засудили до 12,5 років тюрми.

Сайїд заявив Радіо Свобода, що наполягає на своїй невинуватості і вимагатиме повної реабілітації.

У жовтні 2017 року правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що влада Узбекистану за перший рік президентства Мірзійоєва зробила «певні позитивні кроки» і закликала до «сталого» поліпшення ситуації в сфері прав людини.

За даними правозахисників, «серйозні зловживання», зокрема катування і політично мотивоване ув’язнення, «залишаються поширеними» в Узбекистані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ