Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Мінцифри розповіли про безпеку "Дії"

У зручності електронних паспортів у Дії сумніватися не доводиться. З ними і до адмінбудівлі можна потрапити, і банківську операцію здійснити, і до улюбленого українського міста літаком чи потягом вирушити. «А чи безпечно це?» – таке питання турбує більшість.

В Міністерстві цифрової трансформації України розповіли, як саме подбали про захищеність даних.

Для перевірки достовірності паспорта необхідно звірити дату і час останнього оновлення застосунку, що відображається під електронним документом, з поточною. Якщо дати й час не збігаються, існує ймовірність, що документ підроблений.

У такому разі перевірити достовірність документа можна за допомогою сканування QR-коду. Це унікальний ідентифікатор документа, який генерується у застосунку та дозволяє звірити дані з відомостями в реєстрі. QR-код діє протягом трьох хвилин, і підробити його неможливо.

Скріншотом цифрового паспорта скористатися не вийде: згідно з відповідною постановою, цифрові документи є дійсними лише у застосунку Дія.

Систему роботи з QR-кодами розробили у партнерстві з компанією EPAM Ukraine.

А раптом телефон потрапить до рук шахраїв?

Аби позбавити шахраїв будь-якої можливості скористатися вашим документом у Дії, ви встановили на застосунок спеціальний код-пароль – не повідомляйте його нікому. Також можна дозволити використання технології ідентифікації за відбитком пальця TouchID під час входу у застосунок. Пароль на сам смартфон встановити також не завадить.

І наостанок – про захист персональних даних.

Мобільний застосунок Дія відображає інформацію, що міститься у державних реєстрах. Серверна частина Дії не зберігає інформації про користувачів. При цьому інформація в каналах передачі даних передається в зашифрованому вигляді, а на деяких етапах використовується технологія подвійного шифрування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ