Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЛеоКарт: Mikroelektronika та SoftServe - що далі?

Компанії, які перемогли 11-мільйонному в тендері на впровадження електронного квитка у Львові не коментують даний проєкт.

Нагадаємо, 11 грудня у Львові стартував черговий етап так званого впровадження системи електронного квитка ЛеоКарт - етап безготівкової оплати. Перед цим систему майже два роки тестували під час проведення етапу - освіта пільговика. Також останні пів року в місті тестували систему безготівкової оплати на визначених маршрутах громадського транспорту.

Отже, через 2 роки активного тестування системи, 11 лютого 2023 року її запустили в експлуатацію і зважаючи на шквал дописів та скарг користувачів на Гарячу лінію міста Львова, система одразу показала, свою непрацездатність. Однак вранці 12 грудня, внаслідок російської кібератаки стався масштабний збій у роботі найбільшого мобільного оператора України – "Київстару" й міські посадовці, які відповідають за проєкт впровадження системи ЛеоКарт у Львові заявили, що всі негаразди з системою також пов'язані з перебоями в роботі мобільного оператора.

То хто ж відповідає за реалізацію проєкту ЛеоКарт і хто повинен отримати кошти передбачені 11-мільйонним тендером ЄБРР?

Нагадаємо, як зазначено на офіційному сайті ЛеоКарт, 12 березня 2020 року відбулося підписання контрактного договору на виконання робіт з розробки, постачання, впровадження та обслуговування автоматизованої системи оплати проїзду для Львова з переможцем тендеру — чесько-українським консорціумом компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe — Municipal Technologies LLC з ЛКП «Львівавтодор».

Підписаною угодою передбачалось, що після підписання контрактного договору наступає етап практичної реалізації проєкту, який складається з наступних фаз:

  • Детальне проектування — до 3 місяців.
  • Тестування обладнання — до 1 місяця.
  • Виготовлення та встановлення обладнання — паралельні процеси, які займають орієнтовно 10−11 місяців.
  • Тестова експлуатація та прийом в експлуатацію — 2 місяців.

Відповідно прийом в експлуатацію всієї системи повинен був відбутись не пізніше серпня 2021 року. Однак станом на грудень 2023 система досі не працездатна в повному обсязі.

Інформаційна агенція Гал-інфо неодноразово намагалась отримати коментарі в переможців тендеру на впровадження системи електронного квитка у Львові.

Напередодні, ми звернулись за коментарем безпосередньо до співзасновника та члена Ради директорів SoftServe Тараса Кицмея.

"То комерційний проєкт, то треба з міською радою спілкуватись. Тим більше виконавець там чеська компанія, ми більше допомагаємо впроваджувати, вони переможці конкурсу. Але я б хотів, щоб це робили відкрито. Я не хочу того робити без міської ради", - повідомив Тарас Кицмей.

На запитання журналістів, чому реалізація проєкту триває так довго Тарас Кицмей також порекомендував звертатись за роз'ясненням до Львівської міської ради.

"Проєкт не простий, складний. Я хотів би щоб це було з міською радою відкрито, з Андрієм Івановичем. Нам його дали, щоб ми його виконали. Щоб я зараз почав розповідати, чому він не виконаний? Я не можу. Є умови договору і я не вправі цього розказувати. Я не хочу в публічній площині розповідати про нюанси реалізації проєкту. Я знаю багато обставин по цьому проєкті, але якщо це робити, то треба робити відкрито разом з міською радою. Ви журналіст, ви хочете сенсації, але я не підзвітний вам. Громаді підзвітна міська рада ви з нею і працюйте", - зокрема зазначив Тарас Кицмей.

Однак Тарас Кицмей додав, що якщо Львівська міська рада дозволить йому розказувати деталі, то він розповість.

Тому звертаємось до Львівського міського голови Андрія Садового з проханням надати дозвіл компанії SoftServe відповісти на питання представників медіа про проєкт електронного квитка у Львові.

Інформаційна агенція Гал-інфо готова надати майданчик та опублікувати інформацію надану всіма учасниками причетними до проєкту електронного квитка ЛеоКарт у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ