Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні немає лідера серед кандидатів у президенти

Більшість українських громадян планують взяти участь у виборах президента України, однак серед кандидатів на президентську посаду відсутні явні лідери, - Громадське.

Про це свідчать результати останнього опитування, проведенного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова  з 19 по 25 травня 2018 року .

Згідно з опитуванням, переважна більшість громадян (68%) планує взяти участь у виборах президента України, тоді як однозначно не бажають брати такої участі лише 17%. Решта респондентів ще не визначилися в цьому питанні).

«Серед кандидатів  на президентську посаду відсутні явні лідери, рейтинг усіх основних політиків доволі невисокий», — наголошується у повідомленні.

Відносно найбільшу підтримку серед тих респондентів, які планують взяти участь у виборах, має лідерка «Батьківщини» Юлія  Тимошенко — 13,3% виборців. Зазначається, що рівень її підтримки мало відрізняється у різних регіонах.

Далі йдуть лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко — 9,4%, глава фракції «Опозиційний блок» у парламенті Юрій  Бойко — 8,4%: його рейтинг забезпечують майже винятково Схід, Південь та Донбас.

На четвертому місці — чинний президент Петро Порошенко — 7,6%. Його рейтинг дещо вищий на Заході і дещо нижчий на Сході.

Лідера «Радикально партії» Олега Ляшка, згідно із результатами опитування, підтримують 7,4%. Його позиції трохи міцніші в Центрі та на Півдні.

Рівень потенційної готовності до участі у виборах до Верховної Ради України є приблизно таким самим, як і щодо виборів резидента — 65%, йдеться в опитуванні. 19% опитаних не налаштовані брати участі у виборах. 

Серед політичних партій найбільше голосів тих, хто піде на вибори, отримали б партія «Батьківщина» (12,6%) та партія «Громадянська позиція» (10,7%). Далі йдуть — партія «Опозиційний блок» (8,5%), Політична партія «За Життя» (8,1%), «Радикальна Партія Олега Ляшка» (7,9%), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (7,8%).

Більшість громадян (62%) вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери. Водночас не бачать такої потреби 27%.

Найбільше висловлюють потребу у нових лідерах на Заході (78%), найменше — на Півдні (46%). В решті регіонів нових лідерів прагнуть близько 60%.

Опитування було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованого Донбасу. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. 

Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом з партнерами у травні 2013-го, березні 2014-го, грудні 2016-го та грудні 2017-го років.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ