Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні необхідно запровадити ідентифікацію та реєстрацію домашніх тварин

Україна зобов’язана імплементувати акти Європейського Союзу у сфері ідентифікації та реєстрації тварин. На цьому наголосили у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Згідно з європейським законодавством, ідентифікованими вважаються тварини, які мають систему електронної ідентифікації (імплантований мікрочіп). Крім того, передбачена обов’язкова наявність паспорта, виданого уповноваженим органом у сфері ветеринарної медицини. Документ має підтверджувати щеплення тварини проти сказу.

“Наразі в Україні такий механізм ідентифікації та реєстрації домашніх тварин не регламентований”, — зазначили у Держпродспоживслужбі.

Впровадження обов’язкової ідентифікації та реєстрації домашніх тварин (котів, собак тощо), в цілому відповідає підходу, який передбачено законодавством ЄС (зокрема, Регламентом ЄС 998/2003 Європейського Парламенту та Ради від 26 травня 2003 р. щодо вимог до здоров’я тварин, які застосовуються до некомерційного перевезення, домашніх тварин та до Директиви Ради 92/65/ЄС) та нормам Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала 18 вересня 2013 року.

У відомстві підкреслили, що до утримання домашніх тварин необхідно підходити комплексно, враховуючи надання їм певного “статусу”, чітко регламентовані умови проживання та законодавчо закріплений механізм реєстрації, контролю та відповідальності за порушення вимог законодавства. 

Облікування та реєстрація підтверджуватимуть право володіння твариною, спростять пошук  власника в разі її втрати або крадіжки та нівелюють можливість підміни при вивезенні за кордон тощо.

Крім того, запровадження концепції відповідального власника домашньої тварини дозволить ідентифікувати господаря та застосовувати норми щодо адміністративної відповідальності за недбале (жорстоке) поводження з нею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ