Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні побільшало випадків домашнього насильства - Зеленська

Перша леді Олена Зеленська заявляє про збільшення кількості випадків домашнього насильства в Україні під час повномасштабної агресії росії проти України.
Фото ілюстративне: Вікна

Про це вона повідомила під час публічної дискусії "16 днів активізму проти насильства" в межах запуску загальнонаціональної кампанії "Зроби крок"

"Усі ми живемо наразі новинами з фронту, повідомленнями про те, що відбувається, про постраждалих від російської агресії... І часто поза увагою залишаються інші повідомлення, за якими теж драми і трагедії. Що син побив 73-річного батька, жінка побила свою стареньку бабусю. Що 27-річна мати побила свого сина так, що його госпіталізували. Або що в Одесі серед вулиці чоловік побив дружину на очах у маленького сина під час прогулянки... Тож доки країна бореться із зовнішнім агресором, дуже багато внутрішніх, родинних агресорів продовжують свої напади", - сказала Зеленська. 

За її словами, у 2023 році 244 тис. повідомлень про домашнє насильство надійшло до Національної поліції. "Оцінити цю статистику дуже складно, тому що це менше, ніж було 2021 року. Але ми розуміємо, що декілька мільйонів виїхали за кордон. Тож якщо перерахувати, то в принципі випадків домашнього насильства стало більше", - заявила Зеленська.

Перша леді також наголосила, що складно підрахувати "тихі" види насильства, такі як психологічне або економічне.

"Ми в суспільстві розуміємо, що не може бути виправдання зовнішній агресії проти країни, але також кожен має зрозуміти, що не може бути виправдання агресії, яка здійснюється вдома", - наголосила Зеленська.

У сою чергу віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина також зауважила, що на сьогодні кількість повідомлень про домашнє насильство зростає, порівняно з минулим роком. "Люди розуміють, що потрібно реагувати, боротися. І ми на сьогодні як держава можемо оцінити, що це справді є великим викликом", - сказала вона.

Акція "16 днів активізму проти насильства" щорічно відзначається з 25 листопада до 10 грудня в понад 100 країнах світу з 1991 року з метою активізації спільних зусиль для об'єднавчої мети: безальтернативної протидії всім формам насильства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ