Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні спалахнув скандал через парад жінок-військових у підборах на День Незалежності

24 серпня на Хрещатику відбудеться військовий парад, присвячений 30-річчю Незалежності України. Разом із іншими підрозділами головною вулицею столиці крокуватиме жіноча “коробка” військовослужбовиць ЗСУ. Щоправда, жінки мають бути на підборах.

Про це пише УНН.

Викладач Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) майор Євген Балабушка зазначив:

"На цьогорічному параді вся жіноча „коробка“ буде представлена курсантками  ВІКНУ. У 2018 році — це була змішана коробка, до якої входили дівчата з Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут і наші курсантки".

За його словами, під час минулого параду дівчата були в повсякденній формі одягу і зі зброєю.

"Цього року, наскільки мені відомо,вони вперше крокуватимуть у парадній форміі без зброї. Курсантки йтимуть у туфлях на підборах. Тому нині почали тренуватись ходити в цьому взутті”, − прокоментував викладач інституту".

Щоправда, така ініціатива спричинила до значного обурення як у суспільстві, так і у стінах Верховної Ради.

Зокрема заступниця голови ВР Олена Кондратюк назвала це приниженням жінок-військових. Зокрема, вона зазначила:

“Стаття 24 конституції України чітко говорить про рівні права та можливості чоловіків і жінок. Ми багато говорили про повагу до армії. Ми знаємо і розуміємо, що й в збройних силах повинні з повагою ставитися до жінок військових. Ми дуже довго йшли до забезпечення рівних прав і можливостей жінок-військових... І як можна спаплюжити цю просту ідею-натхнення. Це провести парад військовий до 30-річчя Незалежності де військові-жінки повинні крокувати на підборах. Цей лютий треш, вибачте, ми побачили на сайті Міністерства оборони. Пане міністре оборони, ви так наближаєте нашу армію до стандартів НАТО? Вважайте це нашим відкритим зверненням провести розслідування і доповісти суспільству хто прийняв таке рішення? Відзвітувати скільки коштів було витрачено на закупівлю цього взуття з наших податків і хто понесе матеріальну відповідальність? Публічно вибачитися за таке приниження перед армією і ветеранками”.

Вона нагадала, що завдяки змінам останніх років в збройних силах служить понад 31 тисяча жінок, з них понад 4100 є офіцерками. Статус учасниці бойових дій отримали понад 13,5 тисяч жінок.

Її заяву підтримала частина жінок-нардепів. Дехто з них навіть виставив на трибуну парламенту туфлі на підборах.

Також депутатки парламенту сьогодні на початку засідання Верховної Ради вручили міністру оборони Андрію Тарану і верховному головнокомандуючому Володимиру Зеленському взуття на підборах.

«Нехай сходять в них на парад!», – пояснила цей подарунок депутатка Ірина Геращенко. 

Депутатка Ірина Фріз також повідомила, що сьогодні була оголошена заява МФО «Рівні можливості» щодо неприпустимості знущання над жінками-військовослужбовцями, яких міністр оборони вирішив вдягнути у підбори під час параду.

«Ми вимагаємо негайно внести зміни до наказу, яким Міністр Таран затвердив кількісний склад учасників для участі в параді, їх форму одягу та взуття», – написала вона. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ