Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні унормували використання світлодіодних світильників

У нових ДБН щодо освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 ʺПриродне і штучне освітленняʺ) унормовано використання світлодіодних світильників як освітлювальних приладів при проектуванні будівель. Про це інформує прес-служба Мінрегіонбуд та ЖКГ.

Норми вже опубліковані та вступили в дію з 28 лютого цього року.

ʺСьогодні близько 10-20% всього енергоспоживання в будинках витрачається саме на освітлення. І, за даними багатьох дослідників, значною мірою саме від вибору правильних систем освітлення приміщень залежить їх енергоефективність. З усіх країн Європи саме Україна має чи не найнижчий рівень енергоефективності у цьому питанні. Про що взагалі казати, якщо донедавна у будівельних нормах щодо освітлення навіть не було прописано можливість використання світлодіодів, які вже років 10, якщо не більше, є у всіх в широкому вжитку. Тому в ДБН ми унормували використання такого освітлення на рівні з іншимиʺ, – написав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, це сприятиме енергозбереженню та значній економії на освітленні, а також підвищенню комфортних умов для людей.

Крім цього, новими ДБН запроваджено можливість використання фотолюмінісцентних покажчиків (знаків безпеки) у випадку евакуації людей з приміщень.

ДБН розроблено фахівцями ТОВ ʺКИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТʺ на заміну діючих ДБН 2006 року.

Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ