Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні в 201 ОТГ проходять перші вибори

Сьогодні – день народження у 201 об’єднаній територіальні громаді по всій території України. Там проходять перші вибори. 2 млн людей об’єднались аби разом змінювати й розвивати свої громади. І сьогодні вони обирають лідерів, які візьмуть відповідальність за долю громад. Переконаний, що розумний вибір і особиста небайдужість справді здатні змінити життя людей і всю країну!», - написав Геннадій Зубко. Про це Віце-премєр-міністр – Міністр, регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ написав на своїй сторінці у Фейсбук. Про це повідомила прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

Він повідомив, що найбільше виборів в ОТГ проходить у Волинській області – в 19 ОТГ, у Дніпропетровській – в 19, у Чернігівській області – в 14 ОТГ та у Житомирській – в 13.

Також у Вінницькій області такі вибори відбудуться в 9 ОТГ, у Донецькій– в 2, у  Закарпатській – в 1, у Запорізькій – в 10, в Івано-Франківської - в 8, у Київській – в 4, у Кіровоградській – в 6, у Луганській – в 4, у Львівській – в 8, у Миколаївській – в 1, в Одеській – в 11, у Полтавській – в 12, у Рівненській – в 5, у Сумській – в 9, у Тернопільській в 4, у Харківській – в 7, у Херсонській – в 10, у Хмельницькій – в 7, у Черкаській – в 14, у Чернівецькій – в 4.

«Тож після цих виборів кращими реформаторськими областями, які борються за нову систему управління та зміни на кращі умови життя українців, за кількістю ОТГ є Дніпропетровська, Волинська, Житомирська. Запорізька та Вінницька області.  Крім того  24 грудня цього року перші місцеві вибори відбудуться ще у 51 об’єднаній громаді. Загалом після виборів 29 жовтня та 24 грудня 2017 року в Україні буде 665 об’єднаних територіальних громад, створених 3118 місцевими радами. Тобто майже 28 % колишніх місцевих рад вже об’єдналися у більш спроможні громади. В цих 665 ОТГ мешкають 5,7 млн людей – 13,4 % від загальної кількості населення країни», - написав Віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що на виборах голів 8 ОТГ у Львівській області зареєстровано загалом 34 кандидати.

Отже, перші місцеві вибори відбуваються у восьми об’єднаних територіальних громадах Львівщини: двох міських (Рудківська та Великомостівська), двох селищних (Щирецька та Славська) та чотирьох сільських (Волицька, Солонківська, Підберізцівська та Воютицька) громадах

Найбільшою буде конкуренція на голову Рудківської ОТГ, де за посаду голови змагаються одразу сім кандидатів. Окрім міського голови Рудок Івана  Лозинського (самовисуванець), це – Ореста Зварич («Батьківщина»), Іван Колцьо («Самопоміч»), Богдан Кремса («Народний контроль»), Ярослав Матюшко (самовисуванець), Іван Пиртик (УКРОП) та Михайло Романович («Свобода»).

По шість кандидатів змагатимуться за посаду голови у Славській та Солонківській громадах. У Славську діючий селищний голова Ігор Ферин  змагатиметься з Володимиром Бегою, Василем Білинцем, Дмитром Вітвіцьким, Михайлом Кінашем  та Олегом Онацем. За винятком Василя Білинця, якого підтримує партія «Самопоміч», усі інші кандидати є самовисуванцями.  

Прагне зберегти за собою посаду і сільський голова Солонки Віталій Ткачук. Його конкурентами на виборах будуть Надія Баволяк, Віктор Кемський, Юрій Окопний, Микола Пущак  та Ростислав Федак. Як і у Славському усі кандидати на голову ОТГ за винятком Ростислава Федака, якого підтримує «Самопоміч», є самовисуванцями.  

По чотири претенденти є на голів Великомостівської та Воютицької ОТГ. У Великих Мостах конкуренцію діючому міському голові Ярославу Ройку, який на вибори йде самовисуванцем, складуть Роман Кісилевич («Свобода»), Михайло Лукач («Батьківщина») та Галина Березовська (Радикальна партія).

Самовисуванцем на вибори йде сільський голова Воютич Михайло Яремко, з яким за посаду голови ОТГ змагатимуться самовисуванець Богдан Сенейко, Іван Дуда («Батьківщина») та Михайло Ковалів («Свобода»).

Троє кандидатів змагатимуться за посаду голови Підберізцівської ОТГ, і усі вони самовисуванці. Це – Василь Коваль, Микола Пухальський та Назар Сорока.

Лише по двоє кандидатів є на посади голів Щирецької та Волицької ОТГ. У Щирці з нинішнім головою Олегом Василишиним змагатиметься Ігор Бей, і обоє вони йдуть на вибори самовисуванцями. А у Волиці за посаду голови громади змагатимуться самовисуванці Марія Дик і Тадей Марик.

Фото - ілюстративне.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ