Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні вийде комікс створений шрифтом Брайля

В Україні вийде комікс створений шрифтом Брайля. Фото: istpublishing
В Україні вийде комікс створений шрифтом Брайля. Фото: istpublishing
В Україні вийде комікс створений шрифтом Брайля. Фото: istpublishing
В Україні вийде комікс створений шрифтом Брайля. Фото: istpublishing
1/2
В Україні вийде комікс створений в рамках інклюзивного проекту Blindman/Блайндмен.

Автори проекту — Володимир Гавриш, Андрій Беницький — створили візуально-тактильний простір, у якому рельєфні форми та шрифт Брайля оповідають особисту чутливу історію та занурюють усіх охочих у незвичайну для повсякденного досвіду знакову систему, - передає IST Publishing.

Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду, а організатором є Благодійний фонд ʺМистецький Арсеналʺ .

У 2018 році графік Володимир Гавриш і сценарист Андрій Беницький створили короткий комікс про незрячу людину, яка торкається стіни й відчуває коливання звукових хвиль, що йдуть зсередини, розходячись по поверхні. За сюжетом, через тактильний контакт герой сприймає спочатку гармонійні звуки, потім дисгармонійні (коли сусіди пересувають меблі у помешканні по той бік) й у підсумку доходить до переживання складного звукового простору, де знаходиться місце різним типам звуку. Комікс має на меті показати, що можна відійти від пропаганди і фантастичних сюжетів, зосередившись на житті реальних людей. Тому за героїчною назвою ʺБлайндменаʺ ховається висловлювання не про подвиг, а історія про зустріч зі світом і самим собою.

Проект існує у трьох різних форматах:

  • книжки-коміксу для камерної взаємодії;
  • постерів для інтеграції в освітні та інклюзивні музейні програми по всій Україні;
  • гіпсових рельєфів з аудіосупроводом для представлення у виставковому просторі.

Нещодавно у галереї сучасного мистецтва The Naked Room відбулася виставка коміксу та публічні обговорення проекту. У виставковій версії комікс був втілений у чотирьох гіпсових рельєфах і вишивці на довгому шматку тканини, що імітує тонкий шар звукових коливань на стіні. Автори зближують матеріал з сюжетом розповіді, адже в просторі експозиції глядач не гортає книгу, а намацує записи на гіпсовій поверхні власною рукою.

Вихід книги у видавництві IST Publishing заплановано на 30 вересня. У книжковій версії об’ємне зображення, виконане тисненням на папері, супроводжуватиметься поетичними рядками, надрукованими шрифтом Брайля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ