Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні задля безпеки планують проектувати "косі зебри"

Проект нових змін до державних будівельних норм “Вулиці і дороги населених пунктів” вже внесено новий пункт, який дає можливість влаштовувати наземні пішохідні переходи із “косою зеброю” під кутом до тротуару до 70 градусів. Проект змін розробляють фахівці ДП “ДерждорНДІ”, - повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“Здавалося б, незначна, але така важлива для безпеки на пішохідних переходах зміна – проектувати їх не під прямим кутом до тротуару, а трохи навскіс. Перше – від цього пішоходів стає краще видно для водіїв, друге – самі пішоходи починають автоматично дивитися у бік руху автомобілів, чого не завжди роблять на звичайному переході. Це успішно працює у Парижі, Брюсселі та багатьох інших містах Європи. І дійсно аварій на таких переходах трапляється до 10% менше. Якщо лише зміною кута розташування “зебри” можна врятувати чиєсь життя, то чому це не робити у нас в Україні?” - відзначив він.

Згідно із запропонованою зміною в ДБН, можливе влаштування пішохідних переходів навскіс при умові, що кут зміщення сторін переходів повинен бути не більше 70 градусів.

Мінрегіон спільно з ДП “ДерждорНДІ” продовжує вивчати зарубіжний, зокрема, європейський досвід, у впровадженні розумного проектування доріг для підвищення їх безпеки та комфорту.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ