Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В українських ПСГ зберігається 25,6 млрд куб. м газу

Станом на 01.09.2020 у вітчизняних ПСГ накопичено 25,6 млрд куб. м природного газу (без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області). З них 7,9 млрд куб. м належить компаніям-нерезидентам. Про це інформує 2 вересня прес-служба "Нафтогазу".
Інфографіка: Нафтогаз

Наразі українські сховища вийшли на максимально можливий технічний рівень продуктивності – щодобово до них закачується понад 100 млн куб. м природного газу.  Укртрансгаз як оператор газосховищ України забезпечує безперервність закачування та, в подальшому, відбору газу до/з ПСГ і тим самим створює передумови для енергетичної безпеки як українських, так і європейських споживачів.

Закачування газу

Об’єм закачування природного газу в ПСГ України за вісім місяців поточного року становить 13,3 млрд куб. м, що на 9% більше ніж у 2019-му.

З них резиденти закачали 6,5 млрд куб. м газу, що порівняно з минулим роком менше на 63%. Разом зі зменшенням обсягів зберігання газу українськими компаніями вітчизняні газосховища активно поповнюються нерезидентами. З початку 2020 року вони закачали до ПСГ 6,8 млрд куб. м газу, що в 4,5 рази перевищує минулорічні показники.

Використання послуг ʺМитний складʺ (митний режим, що дає змогу клієнту зберігати природний газ в газосховищах України до 1095 днів без сплати податків та митних зборів) та ʺshort haulʺ (послуга, що дає можливість отримувати знижку на транспортування між визначеними точками входу або виходу на міждержавних з'єднаннях (потужність з обмеженнями), в тому числі для подальшого зберігання природного газу в ПСГ України.)

Станом на 01.09.2020 іноземні трейдери зберігають в режимі ʺМитний складʺ 7,9 млрд куб. м газу. Це в 4,4 рази більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у ʺshort haulʺ режимі накопичено 4,8 млрд куб. м. Компанії-резиденти зберігають в режимі ʺМитний складʺ 1,3 млрд куб. м, що в три рази менше, ніж у 2019 році. З них обсяг газу, переданого до ПСГ в режимі ʺshort haulʺ, дорівнює 0,04 млрд куб. м.

Запас природного газу в ПСГ

Станом на 01.09.2020 запас природного газу у підземних газосховищах становить 25,6 млрд куб. м газу*. Це на 60% перевищує показники минулого року.

ʺУ 2020 році українські ПСГ стали гарантом енергетичної безпеки не лише України, а й ЄС. На початку вересня в українських газосховищах зберігається 21% газового запасу Європи. Це найвищий показник, далі ідуть Німеччина та Італія. Третина газу в українських ПСГ належить компаніям-нерезидентам. За рік кількість наших іноземних клієнтів виросла вдвічі. Все це доводить, що Україна стала повноправним гравцем на газовому ринку Європи. Це результат роботи команди оператора ПСГ України. Вона своєчасно відреагувала на поточну ситуацію на світовому газовому ринку, залучила іноземних замовників та забезпечила максимально можливий рівень наповнення українських ПСГʺ, – зазначив т.в.о генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ