Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині, порівняно з минулим роком, у 20 разів зросло захворювання на кашлюк

Медики наголошують на важливості вакцинації від кашлюку під час вагітності, аби захистити малюка. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото ілюстративне

Кашлюк є серйозним захворюванням, яке може викликати ускладнення у дітей та дорослих. Особливо небезпечною є інфекція для немовлят та малюків зі слабкою імунною системою. Це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією.

Зокрема, на Львівщині за 6 місяців зареєстрували майже 500 випадків захворювання на кашлюк проти 23-х за аналогічний період 2023 року. Зростання в 20 разів. Випадки є в усіх районах Львівщини. Про це розповіли у Центр дитячої медицини, лікарні «ОХМАТДИТ».

Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Загалом, в Україні за 6 місяців зареєстрували 4863 випадки кашлюку, що в 30 разів більше, аніж за аналогічний торішній період (161 випадок).

«Вакцинація вагітних та усієї сімʼї проти кашлюку допомагає створити ефект “кокона” – це коли багато людей в спільноті вакциновані проти хвороби, що зменшує поширення інфекції серед незахищених осіб, зокрема немовлят та маленьких дітей. Вакцинуватись можна з 22-го тижня вагітності», – наголосила керівниця клініки захворювання та реабілітації дітей раннього віку, педіатр Центру Роксолана Дуб.

А відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Контакти для запису на консультацію: 067 760 00 31. 

Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ