Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україну повернулася 22 Українська антарктична експедиція

Зимівників 22-ї Української антарктичної експедиції урочисто зустріли в Національному Антарктичному центрі України, - Дзеркало тижня.

Під час зустрічі міністр освіти і науки Лілія Гриневич акцентувала увагу на важливості роботи українських вчених в Антарктиді і значущості результатів їх наукових досліджень.

"Україна веде безперервний ряд спостережень на станції з 1996 року, і низка параметрів клімату і атмосфери відслідковуються на цій станції найдовше зі всіх станцій в Антарктиці, з 1940-60-х років. І важливо щороку неперервно отримувати дані, щоб мати повну картину змін в атмосфері, магнітосфері, кліматі і біосфері Землі. І тут слід відзначити внесок 22-ї антарктичної експедиції, яка не тільки успішно забезпечила продовження попередніх досліджень, але й поклала початок принципово новим інноваціям", - сказала Лілія Гриневич.

Серед іншого - вивчення структури і будови антарктичних льодовиків з допомогою георадарів українського виробництва, багаторічна співпраця з американськими вченими у вивченні магнітосфери Землі, новітні розробки при дослідженні екосистем Антарктики і багато іншого. Також українські вчені ведуть наукові спостереження щодо впливу змін клімату на природу, і ними вже зафіксовані зміни у тваринному світі в районі розташування станції "Академік Вернадський". Так біологи експедиції зафіксували зменшення популяції одного з видів пінгвінів - пінгвін Аделі - та міграцію їх в більше холодні райони континенту. Натомість збільшується кількість Осличного пінгвіна. Крім цього, українські вчені досліджували і рослинний світ Антарктиди: через потепління у досліджуваній зоні розширилися площі квіткових рослин. Всі ці дані та інші результати роботи українських вчених свідчать про вплив змін клімату на природний світ.

"Для України, для всього світу дослідження в цьому сегменті Антарктики дуже важливі, оскільки саме в ньому спостерігається підвищення температури. І за останні 50 років температура там підвищилася на 3 градуси. Потепління відбувається досить швидко в порівнянні з іншими місцями на планеті, тому ми повинні, як вартові, відслідковувати ці зміни саме у цій точці планети", - сказала Гриневич.

Вона зазначила необхідність збільшувати не тільки фінансування станції "Академік Вернадський", але і провести модернізацію інфраструктури станції. Крім збільшення фінансування з 49 млн грн в 2017 році до 70 млн грн в 2018 році, на ці цілі будуть виділятися додаткові кошти.

Нагадаємо, що 21 березня 2018 року на станцію "Академік Вернадський" вирушила 23 Українська антарктична експедиція, яка розпочне 5 нових типів біологічних досліджень.

Українські дослідники-полярники поповнили світову науку новими відкриттями. Дослідження українських вчених в Антарктиці допомагають реєструвати нові препарати для боротьби з опіками і виразками, також українські вчені виявили нові види тварин.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ