Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

В Уляни Супрун на чолі МОЗ були проблеми з комунікацією - Скалецька

За роки керівництва виконуючої обов’язки міністра охорони здоров'я Уляни Супрун були проблеми з комунікацією з лікарями.

Про це в ток-шоу "Ехо України" заявила міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька, передає Прямий.

"Давайте будемо говорити про три роки керівництва виконуючої обов’язки, пані Уляни Супрун. Три роки були досить контраверсійними в контексті форми подачі рішень і, можливо, комунікації. Була змінена комунікація з більшістю лікарень, керівників лікарень, з керівниками департаментів охорони здоров’я в регіонах, з асоціаціями", - казала Скалецька.

Вона зауважила, що більшість з керівників департаментів у регіонах скаржаться, що з ними не комунікували і до них не прислухалися.

"Друге. Рішення, коли були прийняті парламентом, про зміни моделі фінансування – це означає, що гроші розподілялися раніше просто на лікарні, а було потім змінено фінансування, що частина йде на первинну ланку, на сімейного лікаря зі всього бюджету, зразу в країні вирішено. І зразу розподіляються вже по деклараціям і по контрактуванню з лікарнями. Ця модель була давно розроблена в "пілотах" у Вінниці, Донецьку, Дніпропетровську. Вони це проходили і бачили. Це було одним рішенням парламенту вирішено, що це має йти на всю Україну. І ці рішення проводилися за три роком МОЗом. І комунікація, можливо, більше була у Facebook, менше через лікарів, а через лікарів – в регіони. Оскільки займалися лише лікарі "первинки", то лікарі "вторинки" – з ними не комунікували, вони не були носіями змін. І тому відбувалася така хаотична історія. Добре це чи погано – ніхто не міг зрозуміти", - додала Скалецька.

Вона зазначила, що були хороші приклади змін на "первинці".

"Там, де є хороший лікар, хороший лідер, хороший керівник лікарні – він зрозумів, він втягнувся, він доклав своїх зусиль. І маємо приклади, коли всі байдуже до цього ставилися. Перед нами зараз стоїть завдання, щоб це не було множинним злом. Вторинну ланку, коли ми зачепимо – там, де ми лікуємося, де є безпосередньо хірург, ендокринолог, де ми дійсно відчуваємо лікувальний ефект, – позбутися певних проблем, щоб у нас там не було такого неналежного комунікування… а навпаки, щоб всі все розуміли, до чого ми прийдемо, дійсно було. Тобто у нас насправді роботи в рази більше. Але я сподіваюся, що, показавши, що ми отримаємо в результаті, кожен громадянин буде більш до цього ставитись позитивно", - завершила Скалецька.

Нагадаємо, сьогодні держслужбовці МОЗ звернулись до глави уряду Олексія Гончарука щодо ситуації у міністерстві.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у Києві затримали очільницю МОЗ часів Януковича Раїсу Богатирьову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ