Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Вакцина AstraZeneca в Україні може зіпсуватися вже восени

Вакцина AstraZeneca в Україні може зіпсуватися, оскільки восени спливає термін її придатності. Експерти зазначають, що темпи її використання потрібно збільшувати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву керівника Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрія Ганиченко.

Як повідомив Ганиченко, починаючи з серпня в Україну доставили понад 3 млн доз вакцини AstraZeneca, препарат надходив з різних держав як гуманітарна допомога.

"Цю вакцину Україна отримала з досить непоганим терміном придатності - кінець жовтня та кінець листопада. Коли вона надходила в Україну, практично вся наявна вакцина була використана", - розповів він.

Разом з тим, Ганиченко додав, що наразі на добу роблять лише 10 тис. щеплень вакциною AstraZeneca і якщо таки темпи продовжаться, то "з кожним днем збільшується ризик того, що вакцина AstraZeneca не буде використана повністю".

"Є великий ризик, що вакцина зіпсується. Ризик збільшується з кожним днем. Щоб уникнути псування вакцини необхідно збільшувати її темпи використання в 5 разів", - додав він.

Крім того, він наголосив, що рішення по вакцині AstraZeneca потрібно приймати вже зараз і запропонував такі можливі варіанти:

  • передача вакцини іншим країнам, які її потребують,
  • загальне збільшення обсягів вакцинації,
  • збільшення обсягів вакцинації саме вакциною AstraZeneca: мікс (перша доза - AstraZeneca, друга - Pfizer або Moderna; перша доза - Sinovac, друга - AstraZeneca), бустерна доза - AstraZeneca, або ж часткове обмеження інших вакцин.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ