Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Важлива роль менеджера паролів у сфері IT

Управління паролями – особливо популярне завдання для співробітників компанії. Проте управління ризиками та відповідність вимогам ІТ – це не варіант для компаній, а юридично це обов'язково, особливо для керівництва. Однак це лише одна з причин запровадження менеджера паролів у компанії.

Паролі важливі не тільки для сфери IT у роботі, а й у повсякденному житті користувача. Наприклад, розваги. Якщо ми розглянемо гемблінг та слоти онлайн, а саме віртуальне казино Ельслотс, то зрозуміємо - для реєстрації потрібен складний та надійний пароль. Кожен користувач має придумати складну комбінацію, що має відповідати усім вимогам сайту. Звичайно, такий пароль запам’ятати дуже складно, а виписувати на папірець - небезпечно. Для цього й слід використовувати менеджер паролів у повсякденному житті.

Безпечне керування паролями

Управління у нас у крові, чи не так? Тому цілком логічно, що ми також повинні "пробивати і доводити до ладу" безглузду кількість паролів.

Кількість програм у повсякденній роботі будь-якого відділу збільшується з кожним роком. У більшості випадків існує безліч невеликих програм, які використовуються не так часто, але регулярно. Безліч адрес електронної пошти, що використовуються, а потім доступ до всіх платформ соціальних мереж і хмарних програм... Всі вони вимагають входу в систему з ім'ям користувача та паролем.

Якщо ваш розпорядок дня вклинюється відпустка або навіть хвороба, ви раптом перестаєте тримати свої паролі "під рукою". Рішення: менеджер паролів. Всі дані вашого доступу зберігаються тут чітко та безпечно для вас. Але функція безпечного сховища – це лише одна з причин для впровадження менеджера паролів у компанії.

Інтелектуальні віруси

Той, хто хоче отримати доступ до компаній та їх даних ззовні, часто використовує віруси. Трояни та подібні до них віруси ковзають через поштову скриньку на комп'ютери співробітників і стежать за небезпечними мнемонічними пристроями. Будь-хто, хто зберігає свої паролі в електронній пошті, текстовому або Excel-файлі, швидко стає жертвою такого цікавого шкідливого ПЗ. Вірус також здатний завантажувати додаткові шкідливі програми, які можуть бути використані для читання даних доступу або отримання прямого доступу ззовні. Завантажене програмне забезпечення також може використовувати різні інші лазівки.

Паролі доступні скрізь

Ми всі звикли працювати у кількох місцях. Різні розташування компанії, домашні офіси, виїзні заходи з діловими партнерами - священний письмовий стіл вже давно застарів як постійне місце проживання.

Частина роботи виконується за допомогою комп'ютера, іноді активно працюємо зі смартфоном або планшетом. У своїй роботі ми часто використовуємо цілу низку пристроїв, деякі з яких відрізняються один від одного. Все це дає зрозуміти, що папірець у ящику столу - це не тільки "не треба", а й украй непрактично. Ми завжди повинні мати свої паролі "при собі". І допомогти в цьому може тільки менеджер паролів, який однаково добре почувається на ПК, Android та iOS. Однак, щоб гарантувати, що дані не будуть прослуховуватися, двофакторна автентифікація є незамінним і завжди безпечним методом зберігання цих конфіденційних даних.

Менеджер паролів

Той, хто хоче впровадити в компанії менеджер паролів для управління паролями, стикається з майже безкінечним графіком. Усі моменти, які необхідно враховувати. І безліч рішень, що пропонуються постачальниками. Як знайти правильне рішення?

Ви можете швидко покінчити з цією стресовою ситуацією, якщо добре подумаєте про різні доступні варіанти і про те, які функції та зручності ви хотіли б використати.

Що вже має входити до базової функції менеджера паролів?

  • Зашифроване зберігання: Імена користувачів та паролі зберігаються у зашифрованому вигляді у файлі або у хмарі.

  • Захист доступу: Зрозуміло, менеджер паролів також має бути захищений головним паролем. Цей пароль потрібно запам'ятати.

  • Багатофакторна аутентифікація: одного майстер-паролю часто буває недостатньо, його можна прослухати. Щоб захистити важливі доступи, хороший менеджер паролів повинен пропонувати можливість використання другого фактора, такого як апаратний ключ або програма-автентифікатор для входу в систему.

Корисні функції, що сприяють простоті використання

  • Інтеграція в браузери: Деякі менеджери паролів можуть бути інтегровані в браузери, такі як Google Chrome, Firefox та Microsoft. Це велика перевага, оскільки полегшує їхнє використання.

  • Синхронізація: Часто вам потрібен доступ на смартфоні або кілька робочих місць, де ви працюєте. Хмарні менеджери паролів сумісні з різними пристроями та синхронізують збережені дані відразу у хмарі, тому доступ до них можливий у будь-якому місці.

  • Автоматичний вхід: Деякі менеджери паролів навіть дозволяють автоматично входити на вибрані веб-сайти. Це виключає трудомісткий процес входу в систему. Якщо ви хочете дізнатись більше про використання менеджеру паролів на ігрових сайтах-читайте запропоновану статтю.

Тепер постає питання: які є варіанти?

В принципі, у вас є вибір між офлайн та онлайн менеджерами паролів. Автономний менеджер паролів зберігає дані доступу лише локально та в зашифрованому вигляді на пристрої. Тому синхронізація між декількома пристроями є непростим завданням, але в деяких програмах вона можлива. Однак, якщо комп'ютер був зламаний або зашифрований, існує ризик, що без резервної копії ви не зможете отримати доступ до своїх даних.

Також можливе отримання доступу до комп'ютера третьою особою.

В онлайн менеджерах паролів бази даних із зашифрованими паролями зберігаються на сервері провайдера. Не всі служби паролів мають власні центри обробки даних, а використовують хмарні послуги, такі як Microsoft Azure. Однак незалежно від того, де база даних паролів, з'єднання з нею завжди проходить через наскрізне шифрування, тому дані паролів ніколи не завантажуються в хмару у вигляді звичайного тексту, а зазвичай з шифруванням AES256. Великою перевагою тут, звичайно ж, є проста та швидка синхронізація даних на різних кінцевих пристроях.

Зрештою, ви повинні розглянути, який з можливих провайдерів краще підходить для вашої власної поведінки під час використання і чи довіряєте ви онлайн-провайдерам свій доступ. Якщо ви приймаєте рішення лише на основі ціни, то часто не зможете скористатися найкращим набором функцій та безпеки, які можуть запропонувати сучасні менеджери паролів.

Звичайно, навіть найкращий менеджер паролів не принесе користі, якщо ви використовуєте тільки дуже прості або навіть однакові паролі для всього. Багато менеджерів паролів пропонують перевірку власних паролів і за необхідності генерують складніші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ