Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Венеціанська комісія наполягає на праві переселенців голосувати на місцевих виборах

Венеціанська комісія наполягає на праві вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей й Криму голосувати на місцевих виборах за місцем їхнього фактичного проживання. Про це заявив представник України в Венеціанській комісії Володимир Пилипенко, повідомляє ГО «Луганське земляцтво».

За його словами, переселенці беруть участь в житті громад та юридично закріплені за цією громадою на підставі довідки про те, що вони є тимчасово переміщеними особами.

У зв’язку з цим ГО «Луганське земляцтво» нагадало про необхідність привести новий закон про місцеві вибори у відповідність з законом про тимчасово переміщених осіб.

«Про те, що народні депутати мають намір позбавити переселенців права голосу на місцевих виборах, було зроблено багато заяв ще на стадії підготовки закону. Наша організація ініціювала звернення з цього приводу і до членів Парламенту, і до його голови Володимира Гройсмана. На жаль, доводи про порушення Конституції України у разі позбавлення цієї категорії українських громадян виборчого права не були почуті», – заявив глава ГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан.

Він зазначив, що українські парламентарі воліли проігнорувати позиції європейських політиків, які заявляли про неприпустимість позбавлення переселенців права голосу.

«Але той факт, що сьогодні уже не мовчать члени Венеціанської комісії з даного питання, не повинен лишатися непоміченим. «Луганське земляцтво» вважає, що для врегулювання цього питання достатньо привести закон про місцеві вибори у відповідність з законом про тимчасово переміщених осіб».

В разі відмови «Луганське земляцтво» планує ініціювати звернення до Венеціанської комісії з проханням дати свій висновок з цього питання. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ