Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

Верховна Рада не має права голосувати за мовний законопроєкт Зеленського - В'ятрович

Народний депутат України Володимир В'ятрович прокоментував мовну ініціативу Володимира Зеленського.
Володимир В'ятрович. Фото: Ігор Гармаш

Яз зазначив В'ятрович, Проезидент пропонує ухвалити закон про заборону української мови в кінопрокаті і знищення українського кінодублювання.

"В це складно повірити. Але саме це чорним по білому написано у внесеному вчора до парламенту президентському законопроєкті "Про застосування англійської мови в Україні", - зазначає В'ятрович.

Він додав, що задекларована президентом мета – підвищення рівня володіння українцями англійською як головною міжнародною мовою сучасного світу – правильна і важлива. Однак обраний владою шлях до цієї мети – ухвалення спеціального закону про англійську мову, – дискусійний. Подібні закони існують у країнах Африки й Азії, що колись були британськими колоніями, й аж ніяк не у європейських державах.

Як приклад депутат від Євросолідарності зазначає, що проєкт передбачає де факто зменшення встановленої законом мінімальної частки телепрограм українською мовою за рахунок англомовних програм. Але найнебезпечніша норма – заборона на показ у кінотеатрах фільмів, дубльованих українською, якщо фільм знятий англійською.Такі фільми – а це ледь не 90 відсотків усього кінопрокату! - в разі ухвалення законопроєкту мають демонструватися виключно англійською мовою з українськими субтитрами.

"По суті, ідеться про знищення українського кінодублювання як галузі, зокрема втрату роботи для численних фахівців індустрії.

Якщо досі кінотеатри були місцем, що робили українську мову модною й популярною для мільйонів людей, то тепер почути рідну мову в кіно українці зможуть хіба що на фільмах вітчизняного виробництва.
Знищити українське кінодублювання і викинути українську мову з кінопрокату не вдалося навіть Януковичу й Табачнику разом узятим. Навіть вони не додумалися заборонити голівудським персонажам звучати українською. Автори президентського проєкту (не)подумали.

Не знаю, чи усвідомлює Володимир Зеленський, під чим підписався. Але ці норми є антиукраїнськими й антиконституційними, оскільки різко звужують сферу застосування української мови.

Вивчати англійську мову важливо, а витіснення української цьому не допоможе.

Законопроєкт потребує ґрунтовного доопрацювання, Верховна Рада не має права голосувати за нього в такому вигляді навіть у першому читанні", - підсумовує В'ятрович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ