Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада ухвалила закон про національну безпеку

Депутати Верховної Ради України підтримали закон про національну безпеку. За відповідне рішення №8068 проголосували 248 народних депутатів.

Цей документ прописує розподіл повноважень і компетенцій органів сектору безпеки та оборони.

Також закон про нацбезпеку передбачає, що видатки державного бюджету на оборонний сектор мають складати не менше 5% від запланованого обсягу ВВП.

У документі йдеться, що фундаментальним національним інтересом України є «інтеграція в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір, набуття членства в Європейському Союзі та НАТО».

Крім того, закон передбачає демократичний цивільний контроль сектору безпеки і оборони. Зокрема з боку президента, Верховної Ради, уряду, Ради національної безпеки і оборони, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, судової влади, громадськості.

Громадські об'єднання, відповідно до закону, можуть отримувати інформацію про сферу нацбезпеки від державних органів, зокрема «від керівників складових сектору безпеки і оборони». 

Водночас зазначається, що громадськість не зможе отримувати інформацію з обмеженим доступом. 

Також у документі йдеться, що сфера громадського контролю може бути обмежена законом.

Керівництво у сфері нацбезпеки здійснює президент, який є Верховним головнокомандувачем. Він вносить до ВР подання про оголошення війни та ухвалює рішення про застосування Збройних сил у разі військової агресії проти України.

Також президент очолює РНБО, призначає та звільняє з посади секретаря РНБО, вносить подання до парламенту про призначення на посаду та звільнення міністра оборони та глави Служби безпеки, призначає і звільняє з посад вище командування Збройних Сил України за поданням міністра оборони.

Крім того, президент оголошує про повну або часткову мобілізацію, ухвалює рішення про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державній незалежності.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вніс до парламенту як невідкладний проект закону про нацбезпеку. 

19 червня профільний комітет рекомендував ВР підтримати цей законопроект. 

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ