Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Війна за землю в Буському районі: українські фермери проти турецького «Онуру»

У селі Теребежі Буського району, що поряд із селищем Олесько, фермер Євген Підвальний не може засіяти ріпак. Він орендує паї, зорав та удобрив грунт, і раптом учора, 9 серпня, лобісти «Онуру», за його словами, йому завадили посіяти ріпак. Кажуть, то їхня земля, було викликано поліцію.

За словами Євгена Підвального, він у цьому селі орендує загалом 150 га землі. Однак у цьому випадку йдеться про поле завбільшки 30 га. Фірма ПП «Агробудсервіс КВ» (до появи якої, за інформацією фермера, причетний "Онур") начебто має в оренді біля цього поля три ділянки  приблизно по 1 га кожна. Ці смужки землі виокремлені в натурі, і фермер на них нічого сіяти не збирається, однак його опоненти стверджують, що у них є більше договорів оренди і що їхні договори законніші ніж його. І на цій підставі вони не дозволяють фермерові засіяти тих самих 30 га поля.

«Ми намагалися домовитись спокійно, ми казали, що такі суперечки треба з’ясовувати в суді.  Я у землю вклав працю, а вони тепер у рейдерських спосіб хочуть її  у мене відібрати. Сьогодні о 14.00 збираються всі фермери, і я знову спробую посіяти ріпак», - розповів Євген Підвальний.

ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» зареєстроване  у Києві. Кінцевими бенефіціарними власниками є Онур та Ісхан Четінджевіз (99,77%), а також львів’янин Олег Фаріон (0,23%).  Фірма працює в Україні здебільшого у Львові та області на ринку ремонту та будівництва доріг. Зокрема, з початку цього року «Онур» отримав держпідрядів на понад 1,7 млрд грн.

Однак останнім часом почала з’являтися інформація, що ОНУР скуповує в Україні землю. Зокрема, 10 травня  цього року сайт «Наші гроші» написав :

«Народний депутат Олег Лаврик продав ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» нерухомості на 74,18 млн грн. Про це свідчать повідомлення про суттєві зміни, опубліковані депутатом на сайті НАЗК 4 і 5 травня цього року.

Згідно з повідомленнями, депутат Олег Лаврик отримав дохід від продажу нерухомого майна у розмірі  40 млн грн, 14,18 млн грн та 20 млн грн. При цьому Лаврик не зазначив, які об’єкти нерухомості продав приватній фірмі.

Разом з тим, з реєстру речових прав на нерухоме майно відомо, що ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» 5 травня зареєструвало право власності на земельну ділянку під Львовом загальною площею 7,59 га.

Водночас, депутат Олег Лаврик у декларації за 2016 рік  прописав право власності на низку земельних ділянок на території Солонківської сільради поблизу Львова, левову частину яких скупив у мешканців села протягом 2005-2012 років.

Продаж цих ділянок «Онуру» сторони обумовили ще у 2016, коли депутат отримав забезпечувальний платіж розміром 7,9 млн грн. Якщо додати даний платіж до сум, зазначених у повідомленнях про суттєві зміни, то загалом земля обійшлась фірмі в понад 82 млн грн (приблизно 108 тис. грн за «сотку»).

Як стало відомо з кадастрової карти, у січні 2017 року депутат об’єднав наділи в єдину ділянку загальною площею 7,59 га, яку і продав «Онуру». Земля розташована на території села Солонка, поблизу стадіону «Арена Львів».

Додамо, після продажу 7,59 га, у Солонці в депутата залишилось ще 72 «сотки» землі.

Місцерозташування проданих земельних ділянок загальною площею 7,59 га

Нагадаємо, народний депутат від «Самопомочі» Олег Лаврик є акціонером ПАТ АКБ «Львів» та ПАТ «Південьзахіделектромережбуд». Останнє протягом 2010-2016 років отримало держзамовлень на загальну суму 31,98 млн грн.

Разом з Олегом Яровим Лаврик володіє свідоцтвом про право власності на знак «Polis24», під яким діє сервіс онлайн-страхування Поліс24. Електронна адреса компанії, [email protected], прив’язана до ТОВ «Страховий брокер “Експерт”» (колишня назва ТОВ «Підприємство “Прилад”», прямим власником якого свого часу був депутат Лаврик).

За даними SMIDA, дружина депутата Наталія Лаврик є членом наглядової ради та з 2014 року – акціонером ПАТ ЛАП «Агротранссервiс» (17,22%). Роком раніше контролером цієї ж кількості акцій числився сам депутат. Двома іншими власниками крупних пакетів є Тетяна Каданіна (20,74%) та ТОВ «Балтік фінанс груп» колишнього позаштатного радника Андрія Садового Тараса Брунця (28,03%). Місцем реєстрації «Балтік фінанс груп» раніше був будинок 42 на вулиці Сахарова у Львові, де юридично знаходиться ПП «Об’єднання “Самопоміч”».

Наталія Лаврик працює в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Львівській області. Сам фонд очолює її батько Орест Климкович. Брат Наталії Лаврик, Євген Климкович, раніше був начальником управління комунальної власності Львівської міськради".

 Гал-інфо готове надати коментарі всіх зацікавлених сторін. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ