Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Влада Саудівської Аравії розпочала публічне катування блогера Бадаві. Відео

Влада Саудівської Аравії розпочала публічне катування блогера Бадаві, - Телекритика.

Вердикт щодо 30-річного саудівського засновника вільного сайту, громадського активіста і автора, відзначеного численними міжнародними нагородами Раїфа Бадаві (Raif Badawi) приведено до дії. Його відшмагали 50 разів канчуком. Публічне покарання ув'язненого «за образу ісламу» відбулося у м.Джедда біля мечеті Al-Jafali після п'ятничної молитви у присутності сотень глядачів, повідомила Associated Press.

Загалом покарання Раїфа Бадаві продовжуватиметься щоп'ятниці допоки вільнодумцю не буде завдано тисячі ударів канчуками. Йдеться про 20 публічних сеансів фізичних і моральних знущань.  

При цьому Саудівська влада знехтувала міжнародними закликами не влаштовувати ганебного видовища й звільнити Бадаві. Його доправили з тюрми у поліцейському авто до міської площі й оголосили перед натовпом звинувачення. «Під час болісної наруги його ноги й руки були закуті у кайдани, - пише з посиланням на свідків інформаційна агенція. - Однак його обличчя було відкритим. Він стулив очі і зберігав спокій».

Директорка програм «Репортерів без кордонів» (RSF) Люсі Морійон (Lucie Morillon) заявила: «Саудівська Аравія засудила підлий замах на французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo.Однак вона по-варварськи карає громадянина, котрий лише скористався правом на свободу преси й інформації. Це - те саме право, за яке заплатили життям французькі журналісти».

Amnesty International, яка визнала Раїфа Бадаві в'язнем сумління, назвала його вчорашнє катування «зловмисним актом жорстокості, забороненим міжнародним законодавством».

Правозахисна організація нагадала: його єдиним «злочином» було те, що він скористався правом на свободу слова, заснувавши сайт для вільної дискусії.

Речник Держдепартаменту США Джен Псакі (Jen Psaki) охарактеризувала публічне покарання Бадаві як «антигуманний акт», здійснений у відповідь на його право на свободу слова й релігії. Американський уряд звертався до саудівської влади із закликом «скасувати брутальне покарання, переглянути справу Бадаві й винесений йому вирок».

CNN не змогла отримати коментар від міністерства юстиції Саудівської Аравії.

Раїфа Бадаві тримають за ґратами з середини 2012 року, після того, як він заснував сайт вільних саудівських лібералів з форумом (Free Saudi Liberals) Вільнодумець критикував у ньому впливових радикалів саудівського королівства, які дотримуються найконсервативнішої форми ісламу - ваххабізму.

Серед висунутих проти нього звинувачень було й те, що він відмовився вилучити з сайту повідомлення його відвідувачів. Влада закрила сайт, що заохочував до вільної дискусії.

Спочатку, 2013 року, Бадаві засудили до 7-річного позбавлення волі та до 600 ударів канчуком. Однак у відповідь на оскарження вироку, це покарання було не пом'якшене, а стало ще жорсткішим.  

Новий, торішній, вердикт, передбачає 10-річне ув'язнення, штраф у 1 млн. саудівських ріалів (близько $266600) і тисячу шмагань канчуком.

Після винесення вироку дружина Бадаві разом з трьома дітьми змушена була емігрувати до Канади, де отримала політичний притулок.

Правозахисні організації розцінюють справу Раїфа Бадаві як складову наймасштабнішого погрому свободи слова й інакомислення у Саудівській Аравії з початку арабської весни, відзначає AP. Критику духовенства вважають «червоною лінією», яку не дозволено переходити через престиж, що ним воно користується у королівстві, а також через його роль у підтримці політики влади.

Телекритика


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ