Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Володимир Лучишин повідомив деталі будівництва сміттєпереробного заводу у Львові

Голова постійної комісії екології, природокористування та енергозбереження Львівської міської ради Володимир Лучишин у коментарі Гал-інфо повідомив, що сміттєпереробний завод на вул. Пластовій все ж буде.
Фото: ЛМР

“Завод буде. Зараз там йде робота з мешканцями, але насправді вже нікуди відступати. Ця територія проголосована ще минулої каденції, саме під цей проєкт на вул. Пластовій взято кредит Європейського банку реконструкції та розвитку, під нього взято великий грант, також вже виділено частину фінансування ЛМР. Попри сьогоднішню ситуацію з ковідом і брак коштів,  завод буде і це має бути круте підприємство”, - розповів Володимир Лучишин. 

Він пояснив, що особливістю заводу є те, що там не буде захоронення сміття, буде лише переробка.

“Це підприємство повинне розсортовувати сміття, а що можливо переробляти, зневоднювати, висушувати. Воно буде оснащене сучасними фільтрами, все це буде відбуватися в закритому приміщенні. У результаті ми будемо мати кілька видів продуктів вторинної переробки і значно легше сміття, воно буде сухе, не буде органіки, бо вона буде перероблена в компост, який можна продати. Набагато менше треба буде захоронювати сміття  - це буде заразом дешевше, вже не доведеться витрачати чверть мільярда щороку для того, щоб просто десь вивезти сміття”, - зазначив Лучишин. 

Крім цього, Володимир Лучишин додав, що на території майбутнього заводу вже є компостувальна станція, яка ніяк не заважає мешканцям. 

“Те, що мало би приносити найбільше дискомфорту, -  компостувальна станція там вже є.  Фактично ніяких проблеми з нею немає. Якщо з'являється запах, зашкалюють показники аміаку, наприклад -  це проблема не компостувальної станції, а очисних споруд водоканалу, які там поруч, і яким вже десятки років. Їх треба модернізувати, а це ще один великий проєкт, над яким починають працювати.

Зараз по місту, до речі, облаштовують контейнери для органіки. Їх ще немає на всіх сміттєвих майданчиках, але процес встановлення йде. Із переробкою органіки у нас велика проблема, тому що люди думають, що сортують сміття, але насправді вони викидають органіку разом з поліетиленовими пакетами, а працівники комунальних служб мають те все розбирати. Згодом там буде спеціальна пакеторозривальна машина, проте це все зараз не дуже правильно робиться, і ми плануємо запустити просвітню програму на цю тему. Також будуть медійні проєкти для того, щоб люди розуміли як це має відбуватися, бо ми тільки починаємо і вчимося правильно поводитися зі сміттям”, - наголосив Володимир Лучишин. 

Додамо, що розташування у районах міста контейнерів для органіки можна знайти на сайті ЛКП “Зелене місто”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ