Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

VoxCheck: Тимошенко - лідер, Порошенко - п'ятий

Брехня-2018. Як кандидати в Президенти України та лідери партій брехали і маніпулювали упродовж передвиборчого року. Рейтинг VoxCheck.

Аналіз правдивості висловлювань Порошенка, Тимошенко, Гройсмана, Рабіновича, Бойка, Гриценка, Ляшка, Тягнибока, Садового плюс Вакарчука та Зеленського за весь 2018 рік.

1962 перевірених висловлювання, більше половини в них — маніпуляції, брехня та перебільшення. Таким є підсумок проекту «Рейтинг маніпуляторів та брехунів» за 2018 рік. Весь рік фактчекінговий проект VoxCheck перевіряв висловлювання очільників держави та політиків, які лідирують в соціологічних опитуваннях до президентських та парламентських виборів. Сьогодні більше половини з них — Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Юрій Бойко, Андрій Садовий, Володимир Зеленський — мають президентські амбіції. Вадим Рабінович та Олег Тягнибок збираються вести свої політичні сили на парламентські вибори. Політична доля Володимира Гройсмана поки що невідома, але очевидно, що за бортом корабля під назвою «українська політика» він не залишиться. Святослав Вакарчук не йде в президенти, але осторонь залишатися не збирається та «разом зі своєю командою працюватиме над тим, щоб проєвропейські сили перемогли».

Вашій увазі ми представляємо аналіз висловлювань українських топ-політиків протягом минулого, передвиборчого року.

Пояснення до графіка: політики ранжувалися в Рейтингу за відсотком правди в їхніх промовах. Що нижча частка правди - то вища позиція в Рейтингу. Святослав Вакарчук та Володимир Зеленський не увійшли до рейтингу через невелику кількість фактичних тверджень у 2018 році.

Даталі за писиланням VoxCheck

Дисклеймер. Цей рейтинг було складено за результатами 2018 року, і до нього не потрапили заяви політиків 2019 року. Ми усвідомлюємо, що для деяких політиків активна фаза передвиборчих перегонів почалася саме цього року, а відтак змінилася їхня риторика. Висловлювання за 2019 рік будуть проаналізовані в окремих матеріалах проекту VoxCheck поза рамками проекту «Рейтинг маніпуляторів та брехунів» у лютому та березні 2019 року. Методологія відбору цитат політиків для рейтингу, перевірки та розрахунку — в кінці цієї статті. Інформацію про відсотки правди та неправди у виступах політиків можна подивитися на графіку. У статті ми описуємо риторику політиків у 2018 році та основні помилки та маніпуляції в їхніх промовах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ