Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вперше за 20 років уряд суттєво збільшив зарплату полярників станції «Академік Вернадський»

Сьогодні, 30 вересня 2020 року, Урядом прийняті зміни до нормативного акта, які дозволять збільшити оплату праці полярників (добові) у два з половиною рази порівняно із чинною. Відтепер вона складатиме близько 54 тис гривень на місяць. Про це повідомив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, передають у пресслужбі МОН.

«Напередодні 25-ї річниці передачі станції «Академік Вернадський» Уряд України, вперше за два десятиліття, звернув свою увагу на маленьку чисельно, але вкрай важливу для української науки та міжнародної політики групу ентузіастів – полярників. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям МОН, Національного антарктичного наукового центру та Міністерства фінансів України», ‒ підкреслив Сергій Шкарлет.

Він звернув увагу на те, що від подібної суми стартують найменші заробітні платні матросів торговельного флоту, які порівняно із полярними станціями працюють у менш суворих та більш регламентованих умовах.

«Тобто про «розкіш» не йдеться, але ж нарешті оплату роботи наших полярників можна буде назвати саме оплатою, а не «символічними виплатами за волонтерство». Звісно ж, змінений обсяг виплат позитивно відіб’ється і на майбутньому розмірі пенсій – адже на Крижаному континенті залишається значний шматок здоров’я учасників експедиції, і у похилому віці питання пенсійного забезпечення стає для полярників дуже актуальним», ‒ зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України.

«До ухвалення сьогоднішнього історичного рішення оплата праці українських полярників роками залишалась найнижчою серед усіх трьох десятків країн престижного «Антарктичного Клубу», що жодним чином не відповідало внеску цих людей у розвиток української науки та у ствердження міжнародного престижу країни. Нарешті нам не буде соромно дивитись у очі тим, кого Батьківщина відправляє нести річну екстремальну вахту за 15 тисяч км від дому, і ми сподіваємось, що це відіб'ється на конкурсі на участь у наступній 26-й українській антарктичній експедиції, оголошеному наразі», ‒ зазначив директор Національного антарктичного центру Євген Дикий. 

Прийняті Урядом зміни також враховують екстремальні умови поточного та наступного років, викликані пандемією коронавірусу. 

Слід відзначити, що постанова Уряду «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 січня 2000 року №140 "Про оплату праці, гарантії та компенсації для працівників, які направляються для роботи на антарктичну станцію "Академік Вернадський"» набуває чинності відразу після опублікування. Тобто її дія поширюватиметься і на чинний склад 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), яка наразі несе полярну вахту на станції «Академік Вернадський», і на склад майбутньої 26-ї УАЕ, набір до якої наразі оголошено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ