Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Врегулювання спору за участю судді: новий інститут в господарському судочинстві

Чинним Господарським процесуальним кодексом запроваджено інститут врегулювання спору за участю судді, що проводиться за згодою сторін та виключно до початку розгляду справи по суті.

Нормами кодексу визначено окремі категорії справ, в яких не допускається застосування зазначеного інституту, до яких відносяться:

1) спори про відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом;

2) справи за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство;

3) у випадку вступу у справу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Врегулювання спору за участю судді здійснюється у формі спільних нарад за участю всіх сторін, їх представників та судді. В процесі врегулювання спору суддя може запропонувати сторонам можливий шлях мирного врегулювання спору та звертати увагу на судову практику в аналогічних спорах. Однак, суддя позбавлений права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, а також надавати оцінку доказів у справі.

Законодавець визначає, що сторони повинні врегулювати спір протягом розумного строку, однак такий не повинен перевищувати 30 днів.

Врегулювання спору за участю судді припиняється у разі надходження заяви про припинення врегулювання спору за участю судді, закінчення строку, за ініціативою судді, а також у разі укладення мирової угоди або відмови позивача від позову чи визнання позову відповідачем.

Слід зазначити, що повторне проведення врегулювання спору за участю судді не допускається.

Врегулювання спору за участю судді є значним кроком українського законодавця у напрямку застосування дієвого способу примирення сторін, адже медіація отримала значного розвитку в країнах Європейського Союзу, Австралії, США.

У будь-якому випадку врегулювання спору за участю судді може виявити себе як ефективний інструмент для врегулювання спорів між суб’єктами господарювання та, крім того, зменшити навантаження на суддів при розгляді судових справ, що тільки сприятиме ефективному здійсненню судами своєї конституційної функції — здійснення правосуддя.

У разі виникнення потреби у адвокатській допомозі для належного застосування процесуальних норм та використання повного спектру прав наданих процесуальним законодавством, звертайтесь до Адвокатського об’єднання «Юридична ліга», за детальнішою інформацією тел. 096 527 17 22

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ