Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Всесвітній тиждень імунізації: краснуха особлива небезпечна для вагітних жінок

Краснуху, викликає вірус, який добре витримує заморожування, упродовж декількох годин зберігає свою агресивність при кімнатній температурі, швидко гине під впливом ультрафіолету, нагрівання і деззасобів. Людина може заразитися краснухою тільки від іншої хворої людини.

Під час Всесвітнього тижня імунізації (24 квітня – 01 травня), медики нагадують про необхідність зробити дітям щеплення (та щепитися самим, якщо в дитинстві пропустили вакцинацію) від десяти інфекційних захворювань відповідно до Календаря профілактичних щеплень: туберкульозу, поліомієлітудифтеріїкашлюкаправцякору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт. Детальнішу інформацію можна дізнатися у сімейного лікаря.

Щодо краснухи, інфекція передається повітряно-краплинним шляхом (вірус потрапляє в повітря зі слизової оболонки дихальних органів хворої людини, а потім вдихається здоровим). Велика частина випадків зараження відбувається в інкубаційному періоді, коли вірус вже оселився в організмі, але ще не проявив себе зовнішніми ознаками. Вірус також може передаватися через плаценти від матері до дитини (особливо в першому триместрі вагітності). Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

При потраплянні в зовнішнє середовище вірус зберігає свої агресивні властивості упродовж 5 — 8 годин. Інкубаційний період при краснусі — від 10 днів до 25 днів. Вважається, що діти, у яких захворювання проходить без будь-яких проявів або зі слабко вираженими симптомами, є більш потужними джерелами зараження, ніж діти з явними ознаками. Типові симптоми хвороби помітні після закінчення інкубаційного періоду.

Основні симптоми:

червоні цятки з’являються стрімко, швидко охоплюють всю поверхню тіла. Перші локалізуються на шиї, обличчі, голові, в подальшому поширюються на спину, сідниці, розгинальну поверхню кінцівок.

Як починається краснуха:

спочатку з’являються такі симптоми: закладеність носа, біль в горлі, слабкість, сонливість, температура. Далі стають помітні збільшені лімфатичні вузли і їх припухлість. При пальпації відзначається болючість. Найхарактерніший симптом при діагностиці — червоні цятки. З моменту зараження краснухою до появи перших симптомів проходить інкубаційний період, який триває 11 — 24 доби (у більшості пацієнтів — 16 — 20 діб). У цей час вірус проникає в клітини слизової оболонки органів дихання, а звідти — в кровотік, поширюється з потоком крові по всьому організму, розмножується і накопичується. Період висипань триває в середньому від 3 до 7 днів. Потім стан помітно поліпшується, повертається апетит, минають кашель і біль в горлі, полегшується носове дихання. Розміри і щільність лімфатичних вузлів приходять в норму через 14-18 днів після зникнення висипки.

Ускладнення краснухи, як правило, виявляються при її тяжкому перебігу і найчастіше представлені такими патологіями:

  • Приєднання вторинної бактеріальної інфекції (пневмонія, отит)
  • Серозний менінгіт або енцефаліт, який характеризується відносно сприятливим перебігом (дане ускладнення може розвинутися на 4-7 день хвороби)
  • Тромбоцитопенічна пурпура
  • Внутрішньоутробна смерть плоду
  • Вроджені вади розвитку.

При розвитку або тільки підозрі на зараження краснухою, слід звертатися до сімейного лікаря.

Профілактика:

Головною профілактикою краснухи є своєчасна вакцинація. Вона проводиться за наступною схемою: у віці 1 рік дитині робиться щеплення, а потім в 6 років — ревакцинація. Після ревакцинації до вірусу виробляється стійкий імунітет. Хворого ізолюють від інших людей до повного одужання. Зазвичай хворого, з початку висипань, ізолюють на 10 днів. Іноді (якщо в сім’ї або колективі знаходяться вагітні) термін карантину збільшується до 3 тижнів.

Особливо небезпечна краснуха для вагітних жінок. Отже, всім жінкам, які не хворіли на краснуху, перед вагітністю варто провакцинуватись двічі з інтервалом 30 днів. Бережіть себе і рідних!

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ