Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В’ятрович розповів, коли з’являться перші історичні розвідки про війну на сході

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, перші спогади учасників АТО мають вийти друком до 14 жовтня. Про це він сказав під час сьогоднішньої прес-конференції, присвяченої програмі історичного майданчика на Форумі видавців.

«Ми підготували концепцію запису спогадів учасників теперішньої війни чи, як її називають, Антитерористичної операції, й намагалися запустити її через вище керівництво – Міністерство внутрішніх справ та Міністерство оборони. Там, однак, ми зіткнулися з нерозумінням ситуації із посиланням на те, що події тривають, тому частина інформації може становити державну таємницю та військове значення. На такому рівні ідея не знайшла підтримки, проте це не означає, що збір спогадів не реалізовується», – наголосив голова УІНП.

Володимир В’ятрович прочинив завісу, додавши, що спогади збирали запорізькі дослідники.

«Ми записуємо людей, які повернулися з фронтів чи перебували у шпиталях. Я думаю, що до 14 жовтня УІНП буде презентувати перший випуск спогадів про війну на сході, які записані групою людей, що працюють в Запорізькій області. Вони записували спогади учасників АТО, що лікувалися в шпиталях. Це буде тільки перша книжка обсягом трохи більше 100 сторінок, але цей проект буде продовжуватися. Я переконаний, що це теж буде одним з важливих напрямків нашої діяльності – фіксувати події, які відбуваються зараз», – наголосив він.

Разом із тим, він зазначив, що наразі йдеться лише про збір спогадів. Документи, що перебувають у розпорядженні СБУ, Штабу чи інших силових структур потраплять до рук дослідників ще не скоро.

«Я думаю, що такі документи ще не скоро потраплять до дослідників. Я цілком розумію, чому вони не можуть зараз потрапити, зважаючи на те, що ми говоримо про події, які тривають. Відтак, якщо говорити про документальний рівень, про аналітичний рівень, то справжнє розуміння того, що відбувається, прийде тільки з часом. Але зараз, на першому етапі, який надзвичайно важливий, будемо старатися зафіксувати спогади про події. Людська пам'ять є такою, що на неї нашаровуються якісь інші події, й вона затирається», – зазначив Володимир В’ятрович. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ