Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори до Верховної Ради України пройдуть рівно за тиждень

Голосування на дострокових виборах Верховної Ради України IX скликання мають відбутися наступної неділі, 21 липня 2019 року.

Про це повідомило видання Еспресо.

Чинним законодавством встановлено 5%-ий прохідний бар'єр і змішану систему: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 199 - за мажоритарною системою в одномандатних округах.

У "мажоритраників" мало би бути теж 225 округів, однак 26 округів розташовані на терориторії, тимчасово окупованій російсько-терористичними військами.

Чергові вибори повинні були відбутися 27 жовтня 2019 року, проте новий президент Володимир Зеленський в інавгураційній промові оголосив намір розпустити парламент, що й було ним зроблено, коли він підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання.

Формальна підстава - нібито відсутність у владної проєвропейської більшості 226 необхідних голосів, тоді як один із суддів Конституційного Суду Сергій Сас в офіційно опублікованій на сайті Суду своїй "Окремій думці" прямо заявив, що за документами у більшості є навіть 239 депутатів.

Попри це більшістю голосів КСУ загалом визнав "конституційним" указ Зеленського про розпуск парламенту.

За даними журналіста Володимира Бойка, окрім Саса, проти визнання указу конституційним також виступили судді КСУ Ігор Сліденко, Василь Лемак, Микола Мельник та Олег Первомайський.

Як зазначають експерти і як того не приховує сам глава держави, йому потрібен підконтрольний вищий орган законодавчої влади, куди він наразі планує завести свою партію "Слуга народу". 

У президентської політсили зараз близько 40% рейтингу.

За словами відомого українського публіциста і громадського діяча Віталія Портникова, якби вибори до Ради були восени, "Слуга народу" набрала б менше 10-15%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ