Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вифлеємський вогонь миру перетнув польсько-український кордон

Сьогодні, 4 січня, на україно-польському кордоні, на ділянці відділу прикордонної служби «Нижанковичі» Мостиського загону , в районі 480 прикордонного знаку, пропустили представників молодіжної харцерської організації м. Перемишля (Hufca Ziemi Przemyskiej іm. OrlatPrzemyskich). Вже традиційно, польські пластуни передали Вифлеємський вогонь миру українським пластунам, щоб розповсюдити його Старосамбірським районом. Акцію здійснено в рамках транскордонної співпраці сусідніх районів України та Республіки Польща, повідомила прес-служба Мостиського прикордонного загону.

Цього року проведення акції благословила Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква, Римо-Католицька Церква.

В урочистості взяли участь староста Перемишля Єжи Гуралєвіч, харцмістр Ядвіга Турек, з українського боку – голова Старосамбірської районної ради Володимир Горбовий, представники духовенства.

На цьому відтинку кордону напередодні Різдвяних свят звучали не лише приємні слова привітань і побажань, але й коляди двома мовами. Харцери, пластуни, представники влади обмінялися дарунками.

Також відбулося спільна молитва, проведена українськими священиками та капеланом харцерів Перемишля. Завершилася урочистість скаутською іскрою. Кількість пластунів і харцерів у дружньому скаутському колі збільшилася чи не вдвічі. Загалом прикордонниками Мостиського загонубуло оформлено та пропущено 85 учасників заходу з польської сторони.

З кордону Вифлеємський вогонь у руках пластунів помандрував Старосамбірщиною. Урочисто його було передано у смт Нижанковичі, м. Добромиль, м. Хирів, м. Старий Самбір, с. Стрілки. Акція того дня на теренах району тривала до 17 год. вечора.

Прикордонники відділу прикордонної служби «Краковець» першими зустріли Віфлеємський вогонь миру у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення "Краковець".

Вифлеємський вогонь для усіх церков Яворівського району супроводжувала польська делегація, до складу якої ввійшли віце-воєвода Підкарпатський Анджей Регула, керівництво Ярославського та Любачівського повітів, харцери з м.Перемишля, бургомістри, війти, духовенство.

Польських гостей зустріли яворівські священики, голови Яворівських РДА та районної ради – відповідно Микола Романюк, Іван Карпа, депутати райради, війти, представники громадськості, школярі.

Урочиста передача Вифлеємського вогню в пункті пропуску «Краковець» була оздоблена щедрівками й колядками. Опісля польські харцери обмінялиьсь подарунками та привітаннями з українськими школярами.

«Такі заходи на україно-польському кордоні України та Польщі вже традиційно проходять в дусі доброзичливості, надії та нових сподівань.Вони створюють умовидля розвитку добросусідських відносин міжкраїнами. І символічним є те, що для Вифлеємського вогню миру не існує жодних кордонів» - коментує захід начальник Мостиського прикордонного загону полковник Аркадій Кошонько.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ