Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Викрадення скандального судді Чауса: що відомо

У суботу, 3 квітня, у Молдові стало відомо про викрадення скандального судді Миколи Чауса, якого викрили у 2016 р. на хабарі 150 тисяч. доларів і який втік з України.
фото - Уніан

Про це повідомив адвокат судді Юліан Балан, передає  publika.md

Повідомлялося, що Чауса був викрадений невідомими озброєними людьми приблизно 13:00 у дворі житлового будинку в центрі столиці Молдови Кишинева. 

Президентка Модови Майя Санду так прокоментувала викрадення скандального українського судді:

"Неприпустимо, щоб в Молдові зникали люди, незалежно від того, чи є вони громадянами країни чи ні, незалежно від того, доведена чи ні їх вина в скоєнні злочину. (...) Прошу керівництво МВС, головне відомство, відповідальне за безпеку громадян, а також СІБ прояснити це тривожне зникнення іноземного громадянина на території Молдови".

Згодом міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. За його словами, вже затримано одного підозрюваного. Також він повідомив, що правоохоронцям вдалося знайшти автівки, якими користувалися викрадачі, зібрати відбитки пальців, знайшти їхнє листування, встановити особи деяких викрадачів і їхній маршрут.

Передісторія

  • Микола Чаус був суддею Дніпровського районного суду Києва.
  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили Чауса в отриманні хабаря в розмірі $150 тис. Кошти суддя сховав у скляних банках, які закопав у дворі власного дому. 
  • Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Він був оголошений в розшук. Пізніше Чауса затримали за екстрадиційним запитом України в Молдові.
  • Молдова відмовила йому в наданні притулку, проте він оскаржив це рішення.
  • 3 березня 2021 року Колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати Молдови остаточно відмовила Чаусу у політичному притулку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ