Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яблуко розбрату: українців можуть зобов'язати до викупу нерухомості у співвласників

Українців можуть змусити купувати нерухомість, викуповуючи її на вимогу співвласників. Відповідний висновок міститься в постанові Верховного суду України №6-2925цс15, - передає UBR.

"Згідно з ним, людина може зажадати у співвласника свого майна викупити свою частку в тому разі, якщо виділити і продати таку частку окремо неможливо. Це стосовно житла, де можна продати тільки одну кімнату або коридор. З протилежного боку залишиться тільки одна можливість протистояти і нічого не купувати - довести свою фінансову неспроможність. Тобто переконати суд, що у нього просто немає грошей на викуп житла. І сподіватися, що протилежна сторона не дізнається про приховані засоби, наприклад, на банківському рахунку, і не повідомить про це суд. У цьому випадку, той зможе винести рішення на користь обов'язкового викупу", - пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Саме "матеріальні повноваження" судів найактивніше зараз обговорюють експерти. "Найцікавішим у даному рішенні є те, що суд повинен встановити: у стані ті чи інші співвласники виплатити позивачеві компенсацію на рахунок визнання за ним права власності на спільне майно, і чи не стане це для них непосильним", - зазначила юрист юридичної фірми "Астерс" Вольга Шейко.

У цілому ж розділ майна за допомогою судів останнім часом став нормою життя для українців. Так що рішення ВСУ не здивувало юристів. 

"Часто виникають обставини, які спонукають співвласників до розділу спільного майна і, якщо співвласникам не вдається домовитися і укласти нотаріальний договір про виділення частки загального нерухомого майна, тоді вони змушені звертатися з цим питанням до суду", - підтвердив старший партнер юридичної фірми "Кушнір, Яким'як і партнери" Олег Яким'як.

Він зазначив, що подібні суперечки рідко доходять до судів у разі з близькими родичами - наприклад, між подружжям. При шлюборозлучних процесах пари найчастіше сперечаються на предмет розділу дітей і, домовляючись про чад, готові йти на поступки в матеріальному питанні.

Найчастіше примусові продажі квартир через суди просувають або далекі родичі, або не найближчі друзі. І нова постанова ВСУ дає можливості для торгу і шантажу обом сторонам.

"У таких справах можливі зловживання з боку всіх співвласників: "виділений" співвласник фактично може загнати інших співвласників у борги, чим поставить їх у важке матеріальне становище. А "співвласники" можуть продовжувати безоплатно користуватися часткою сусіда, посилаючись на свою неплатоспроможність", - уточнив керівник судової практики KPMG Володимир Павленко.

Юристи впевнені, що співвласники нерухомості будуть активно користуватися новою постановою ВСУ. Як ті, хто хоче просто шантажувати співвласника майна і насправді не прагне продавати житло, так і ті, хто захоче заощадити, наприклад, на "комуналці", але розраховує залишатися жити в квартирі.

На перший погляд, оптимальним може здаватися рішення спору за допомогою продажу квартири: щоб розділити отриману суму між співвласниками. Проте навіть у цих випадках експерти радять бути обережними.

"Слід мати на увазі, що задоволення позову "виділеного" співвласника ще не гарантує отримання ним коштів, оскільки своїм рішенням суд визнає право власності на весь об'єкт за рештою співвласників і зобов'язує їх виплатити компенсацію. При цьому співвласники можуть продати об'єкт, а гроші поділити між собою і, якщо у них не виявиться майна, на яке можна звернути стягнення, "виділений" співвласник залишиться і без майна, і без грошей", - зазначив Павленко.

Проте найближчим часом юристи прогнозують значне збільшення кількості позовів про розділ майна.

UBR

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ