Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як боротися з осінньою депресією: поради психотерапевта

В осінній період люди часто можуть відчувати пригнічений стан. Осіння депресія є сезонною і наступає внаслідок зміни пори року.

Осінь, 2019. Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького. Фото Анна Джунківська, Гал-інфо

Про те, що таке осіння депресія, та як із нею боротися Гал-інфо розповів керівник Львівського міського психотерапевтичного центру, головний психіатр УОЗ ЛМР, психотерапевт Мирон Островський.

Він зазначив, що однією із причин виникнення осінньої депресії є зменшення світлового дня, що призводить до зменшення кількості серотоніну.

"Саме серотонін відповідає за душевний стан людей. Нестача його в людському організмі призводить до появи депресивних розладів. Окрім того, відсутність достатньої кількості сонячного світла, збій біологічного годинника, зміна сезонів значною мірою змінюють гормональний фон людини. Саме тому вироблення серотоніну відбувається в недостатній кількості", - пояснив лікар.

Ще один момент, за словами Мирона Островського, це порушення хронобіологічних ритмів, тобто "внутрішнього годинника" людини.

Керівник Львівського міського психотерапевтичного центру, головний психотерапевт УОЗ ЛМР Мирон Островський. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

"Через скорочення світлового дня відбувається збій "біологічного годинника". Окрім того, в організмі іде перезавантаження гормональної системи з літа на зиму. Наступають загострення не лише психічних розладів, але й психосоматичних, як от виразкові хвороби, серцево-судинні захворювання, тощо", - сказав психотерапевт.

Він зазначив, що побороти осінню депресію можна завдяки усвідомленню тимчасовості цього стану.

"Варто  вживати більше вітамінізованої їжі, вести активний спосіб життя, оточувати себе світлом, більше бувати на свіжому повітрі вдень. Осінні депресії тривають дуже короткий період, як правило – це кінець жовтня і початок листопада. Саме у цей період виникає найбільше загострень. Значно складнішою є весняна депресія, яка часто виникає у квітні, адже цей період вкрай бідний на вітаміни", - сказав Мирон Островський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ